VIRTUS stručni skup: "Recikliranje hrane - Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće!" - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

VIRTUS stručni skup: “Recikliranje hrane – Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće!”

19 travnja, 2022

VIRTUS Stručni skup „Recikliranje hrane –Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće!“ održat će se u petak, 22. travnja 2022. godine u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja. Predviđeno trajanje je od 10 do 14 sati. Tema je nebacanje hrane kao, ne samo globalni problem nego problem s kojim se svakodnevno susrećemo. Posvetili smo mu edukaciju Recikliranje hrane koju smo proveli među završnim razredima RCK Ugostiteljsko-turističke škole u sklopu horizontalnih načela EU projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020, a uključivala je dva ciklusa predavanja i radionice osmišljavanja recikliranih jela od ostataka hrane. O važnosti navedene teme govorit će naši predavači na stručnom skupu koji je planiran kroz pet predavanja, raspravu, predstavljanje digitalne brošure te recikliranih jela koje će učenici pripremati s nastavnicima od ostataka hrane.

 Ciljana skupina: nastavnici osnovnih i srednjih škola s područja Osijeka

Mjesto održavanja: suteren RCK UTŠO – pokazni praktikum – Matije Gupca 61, 31000 Osijek

Planirano trajanje: od 10 do 14 sati, sa stankama

Prijave za sudjelovanje primaju se do 21. travnja 2022. na linku: https://forms.gle/9q1nJRiNjT1yxihi8

Predavanja:

  1. „Održivi razvoj kao međupredmetna tema“, Ksenija Kesegi-Krstin, prof. i dipl. knjižničar, stručni suradnik savjetnik, voditeljica Eko-škole RCK UTŠO
  2. „Pritisak proizvodnje i bacanja hrane na okoliš, s naglaskom na klimatske promjene“, sc. Branka Ilakovac, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane – CEPOH
  3. „Samoodrživi život na samoodrživom imanju“, Mario Romulić, nositelj Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Čudesna šuma koje se bavi ekološkom proizvodnjom hrane prema principima biodinamike i prirodnog poljodjelstva
  4. „Primjer dobre prakse kako se u hotelskoj kuhinji smanjuje količina odbačene hrane“, Robert Batrac, chef u Hotelu Osijek
  5. Predstavljanje Istraživanja o količini bačene hrane u školskim praktikumima i edukacije Recikliranje hrane, Ivana Draganić, osoba za vidljivost, komunikacije i horizontalne aktivnosti EU projekta VIRTUS

Predstavljanje digitalne brošure:

Kao rezultat edukacije Recikliranje hrane u koju su bili uključeni učenici završnih razreda kuharstva, slastičarstva i turističko-hotelijerski komercijalisti, nastala je brošura u digitalnom obliku koja će biti postavljena na internetsku stranicu RCK UTŠO: www.rck-utso.hr. Ona obuhvaća sublimiranu verziju predavanja i radionica koje su održane, dakle savjete i recepte koje su učenici osmislili od ostataka te izradili reciklirana jela.

Digitalnu brošuru i projekt „Ne bacaj hranu!“ predstavit će nastavnici Danijela Josipović i Ivan Kelava.

 Priprema recikliranih jela:

Učenici 3. D, 2. H i C razreda sa strukovnim nastavnikom kuharstva Zdravkom Perkovićem pripremat će reciklirana jela od ostataka hrane u pokaznom praktikumu. Te će po završetku predstavljanja brošure, prezentirati jela koja su pripremili te metodologiju kojom su se vodili tijekom kreiranja i izrade recepata.

Hodogram:

09:00-09:45 – dolazak sudionika

09:45-10:00 – izjave za novinare

10:00-11-45 – pozdravni govor dobrodošlice sudionicima stručnog skupa; predavanja

11:45-12:00 – stanka

12:00-12:30 – rasprava

12:30-13:00 – predstavljanje digitalne brošure

13:00-13:15 – predstavljanje recikliranih jela i degustacija

13:15 – izjave za novinare

14:00 – planirani završetak.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr