Uspješno završen neformalni program - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Uspješno završen neformalni program

20 travnja, 2023

Proveli smo aktivnost “Završni rad za jedinstveni neformalni program Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje”, koja je održana u baranjskom restoranu Citadela u Vardarcu.

Polaznici, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju 80 sati u okviru projekta RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva UP.03.3.1.05.0006 RCK jučer su samostalno pripremali jela, nakon čega su im završni radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im naposljetku dodijeljene potvrde o uspješnom završetku programa.

Neformalni program odvijao u školi i kod poslodavaca. Predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora iz poslovnih objekata.

Kompetencije koje su polaznici stekli kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu te će biti prepoznati na tržištu rada.

Svrha je u konačnici koristiti lokalne recepte i kuhati domaće jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja.

Program koji je trajao 80 sati sastojao se od teoretskog dijela u trajanju 15 sati koji se odvijao u našoj školi, gdje su predavači bili nastavnici strukovnih predmeta. Dio praktične nastave pak održao se u praktikumu za kuharstvo u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku, dok se ostatak od 45 sati održao se u restoranima Crna svinja u Čepinu i Citadela u Vardarcu. Pripremala su se razna jela, hladna i topla predjela, juhe, glavna jela, riblja i mesna te desertna jela. Izdvojio bih šarana na rašljama, fiš, perkelt od soma, makovnjaču, orahnjaču, salenjake, pogačice s čvarcima, poderane gaće, langošice. Naglasak je stavljen na tradicionalnu kuhinju Slavonije i Baranje koju želimo podići na višu razinu i uvrstiti je na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine .”, naglasio je nastavnik Ivan Gašpić, koordinator provedbe ovog neformalnog programa.

„ U sklopu projekta VirtuOS došli smo do završetka prvog neformalnog programa Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje. Iza nas je dinamičan, intenzivan i zanimljiv proces tijekom kojega su se polaznici susreli s autohtonim namirnicama i izbrusili svoja postojeća znanja. Prepoznali smo ovaj program kao nešto što će u budućnosti imati veći utjecaj posebice kad krenemo s provedbom redovitog obrazovanja odraslih“, zaključio je ravnatelj Andrej Kristek.

Predavači – strukovni nastavnici naše škole te mentori kod poslodavaca Igor Vlatković iz Restoran Citadela te Marinko Rotim iz restorana Crna svinja nesebično su prenosili svoja znanja u provedbi ovog programa.

Iskrene čestitke našim polaznicima i mentorima!

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr