Uspješno završen neformalni program - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Uspješno završen neformalni program

6 svibnja, 2023

U sklopu projekta RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva,  UP.03.3.1.05.0006 proveli smo aktivnost “Završni rad za jedinstveni neformalni program Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica” koja se održala u našoj školi 02. svibnja 2023. godine.

Polaznici, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju 80 sati, samostalno su pripremali slastice, nakon čega su im završni radovi ocijenjeni od strane povjerenstva sastavljenog od predavača, te su im naposljetku dodijeljene potvrde o uspješnom završetku programa.

Predavače su činili istinski stručnjaci u području slastičarstva sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora.

Polaznice ovog jedinstvnog programa nisu skrivale oduševljenje edukacijom na čiju prijavu ih je motivirala ljubav prema slastičarstvu, ali i našoj tradiciji te program i vrhunski predavači.

Od ukupno 80 sati trajanja nastave 6 sati je bila teorija, a sve ostalo praktičan rad. Pravili smo najprepoznatljivije i najznačajnije tradicijske slastice iz svih hrvatskih regija. Većina polaznica dosad nije pravila tradicijske slastice iz drugih hrvatskih krajeva poput štrukli, međimurske gibanice, rapske torte, makarane ili pak stonske torte iz južne Dalmacije. Sad su imale priliku upoznati se sa izradom svih tih tradicijskih slastica i same ih napraviti. Posebno me veseli činjenica da su nam danas gošće bile naše umirovljenice, inače korisnice Doma za starije iz Osijeka.”, istaknula je Ružica Šošić, strukovna nastavnica slastičarstva iz Srednje strukovne škole Vinkovci.

Kompetencije koje su polaznice stekle kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu i biti prepoznati na tržištu rada.

 “Tijekom ovog jedinstvenog neformalnog programa Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica dobili smo kvalitetne povratne informacije kako bismo mogli osigurati nastavak programa. Bitno je istaknuti da ćemo sve neformalne programe ponuditi na tržištu od slijedeće godine te sam sigurna da će zbog svojih izvrsnih uvjeta svi oni biti interesantni našim budućim odraslim polaznicima.”, naglasila je Dorotea Telarović, voditeljica projekta RCK VirtuOS.

Svrha je u konačnici koristiti lokalne recepte i pripremati domaće slastice jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja.

U sklopu projekta VirtuOS došli smo do završetka prvog neformalnog programa Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica. Iza nas je zanimljiv proces tijekom kojega su polaznici stekli temeljna, ali i proširili svoja postojeća znanja. Tradicijske slastice pripremane su na moderniji i inovativniji način tako da nije bilo samo kopiranja recepata. Prepoznali smo ovaj program kao nešto što će u budućnosti imati veći utjecaj posebice kad krenemo s provedbom redovitog obrazovanja odraslih“, zaključio je ravnatelj Andrej Kristek.

 

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr