Uspješno završen neformalni program - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Uspješno završen neformalni program

17 svibnja, 2023

U sklopu projekta RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, UP.03.3.1.05.0006 proveli smo aktivnost “Završni rad za jedinstveni neformalni program Sommelier regionalnih vina“, koja je održana u našoj školi 25. travnja, a dodjela potvrda o završetku programa upriličena je 16. svibnja 2023. godine u Agroturističkom centru Srednje strukovne škole Antuna Horvata u Trnavi.

Polaznici, koji su se educirali za spomenuti program u trajanju 80 sati polagali su završni ispit koji se sastojao od nekoliko elemenata i to: blind testa 6 vina, organoleptičkog opisa jednog vina, sljubljivanja hrane i vina s lokalnim jelima u cijelom slijedu: hladna predjela, topla predjela, glavna jela sa prilogom ili garniturom, desertno jelo te su ponuđena vina regije (Slavonija i hrvatsko Podunavlje).

Prilikom sljubljivanja, polaznici su trebali odabrati jedno jelo iz grupe i sljubiti sa odabranim vinima koja su im ponuđena. Zadnji dio se odnosio na eliminaciju predikatnih vina koja su umiješana u redovitu berbu.

Svi polaznici su položili završni ispit kojeg je ocjenjivalo povjerenstvo sastavljeno od predavača te su dobili potvrde o uspješnom završetku programa.

Galerija fotografija završnog ispita

 

Program je bio namijenjen osobama koje su imale želju naučiti sve o sljubljivanju vina i lokalne, domaće kuhinje, a izvrsnost ovog programa ogleda se u praktičnoj nastavi. Polaznici su tijekom obrazovanja obilazili vinograde, vinarije, mogli su vidjeti i naučiti na terenu što znači rezidba, kako se proizvodi vino. Imali su priliku upoznati vinare te im postavljati pitanja.

Predavače su činili stručnjaci sastavljeni od strukovnih nastavnika i mentora kod poslodavaca, vinskih savjetnika/sommeliera koji su svoje znanje brusili i na Cafa Wine School akademiji u Bordeauxu, također u okviru projekta VirtuOS.

Kompetencije koje su polaznici stekli kroz ovaj neformalni program omogućit će im znanja i vještine koje će moći implementirati u svom profesionalnom radu te će biti prepoznati na tržištu rada. Program je bio opsežan, polaznici su kroz njega dobili puno znanja počevši od podizanja vinograda, tehnologije proizvodnje, organoleptičke analize vina, pa sve do sljubljivanja. Neformalni program odvijao se u Ugostiteljsko – turističkoj školi u školi u Osijeku i u partnerskoj školi u Đakovu.

“Posebnost u provedbi ovog programa je što naši polaznici pripadaju svim sferama društva što će sigurno rezultirati podizanju vinske kulture. Nastava se odvijala u našoj školi, praktikumu u Trnavi i u vinogorjima naše regije Slavonije i Baranje gdje su se naši polaznici upoznavali sa svim bitnim stvarima koji se odnose na proizvodnju vina” ističe Robertino Marinjak naš nastavnik ugostiteljskog posluživanja, vinski savjetnik/sommelier koji je predavao i koordinirao provedbu programa.

Mirko Prijić jedan od predavača na ovom jedinstvenom programu, vinski savjetnik/sommelier: “Zadovoljan sam s polaznicima i s programom jer smo pokazali da kultura vina može biti zanimljiva i pristupačna. S tim u svezi želim istaknuti kako ćemo zasigurno privući nove generacije koje će se u budućnosti baviti sommelierstvom”.

Naši polaznici nisu krili zadovoljstvo programom;

Domagoj Balog “Ovo mi je iskustvo jako dobro došlo jer dosad nisam znao cijeniti vina kao što to činim sada nakon obrazovanja. Da ste mi prije dali da kušam najskuplje vino na svijetu razvodnio bih ga s mineralnom vodom, a sada kada sam naučio i vidio koliko vinari ulažu sebe, svoj trud i vrijeme u proizvodnju i na sve gledam drukčije. Ovo mi je iskustvo bilo predivno i sam razmišljam da se počnem baviti s proizvodnjom vina “.

Dalibor Varga Želio sam završiti ovaj program obrazovanja jer sam se oduvijek nalazio u društvima u kojima se priča i konzumira vino. Sada sam i ja naučio puno i mogu to podijeliti s drugima. Želim se zahvaliti svim nastavnicima i mentorima koji su mi prenijeli jako puno znanja i ovaj program preporučio bih svima”. 

Iskrene čestitke našim polaznicima i predavačima na uspješno provedenom neformalnom programu Sommelier regionalnih vina!

Galerija fotografija 

 

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr