Radionice "Zdravi učenički obroci" - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Radionice “Zdravi učenički obroci”

12 travnja, 2023

U suradnji s Osječko-baranjskom županijom i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije 11. i 12. travnja 2023. provodimo dvodnevne edukativne radionice za kuhare u osnovnim školama kojima je Osječko-baranjska županija osnivač.

Radionice za kuharice i kuhare osnovnih škola održavaju se na temu “Zdravi učenički obroci”. Cilj projekta je osigurati svakom osnovnoškolcu na području Osječko-baranjske županije minimalno jedan obrok dnevno, usmjeriti učenike, nastavnike i roditelje zdravoj prehrani te osnažiti lokalne proizvođače i prerađivače hrane.

Ciljevi radionica su umrežavanje kuhara, razmjene znanja i iskustava, unaprjeđenje funkcioniranja školskih kuhinja prijenosom iskustva najboljih praksi, znanja i vještina. Poseban naglasak bio je na pripremi zdravih obroka, i to lokalnim namirnicama i sigurnim tehnološkim postupcima kako bi se poboljšala kvaliteta prehrane učenika osnovnih škola, ojačale kompetencije ugostiteljskih kadrova te promovirala strukovna zanimanja i rad Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Naši strukovni nastavnici kuharstva Spomenka Dundović, Ivan Gašpić, Antonija Bojić i Ivana Platužić kroz ove radionice nastoje polaznicima pojasniti kako i neke neatraktivne namirnice preobličiti u primamljive, kako obratiti pažnju na različite boje povrća kao i oblike namirnica, koji spremljeni na zanimljiv i atraktivan način mogu privući na konzumaciju zdravih obroka.

Praktične interaktivne radionice uz strukovne nastavnike Ugostiteljsko–turističke škole provode i predavači Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koji su polaznicima dali prijedlog 20 kuhanih i 20 suhih obroka s naglaskom na tradiciju kako bi ih nutritivno obogatili.

Stečene kompetencije polaznici će moći svakodnevno primijeniti u planiranju jelovnika i pripremanju zdravih učeničkih obroka.

Osječko-baranjska županija od 2018. godine na inicijativu župana Ivana Anušića provodi projekt „Školski obrok za sve“. Taj je projekt sufinanciran sredstvima jedinica lokalne samouprave u iznosima od 5 do 50 posto. Cilj je osigurati zdrav, nutritivno kvalitetan i ukusan obrok učenicima i potaknuti kuhare da daju svoj doprinos.

Ova radionica provodi se u okviru EU projekta – UP.03.3.1.05.0006 VirtuOS  – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, u suradnji s nastavnicima i mentorima Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i škola partnera.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr