Provedba neformalnih programa u punom je jeku - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Provedba neformalnih programa u punom je jeku

31 ožujka, 2023

Tijekom veljače 2023. započela je provedba neformalnih programa razvijenih u okviru EU projekta RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Riječ je o programima: Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje, Sommelier regionalnih vina i Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica u trajanju od 80 sati koji se odvijaju u školi i kod poslodavaca, dok programe pohađa ukupno 46 polaznika. Predavače u pojedinom neformalnom programu čine stručnjaci sastavljeni od naših strukovnih nastavnika i mentora iz poslovnih objekata.

Kompetencije koje će polaznici steći po završetku ovih neformalnih programa omogućit će im neosporna znanja i vještine koje će sigurno moći implementirati u svojem profesionalnom radu ukoliko se ono naslanja na ugostiteljstvo, a vjerujemo da će biti prepoznato na tržištu rada od strane poslodavaca.

Kod Kuhara jela slavonsko-baranjske kuhinje riječ je o nadogradnji na postojeće znanje kako bi u konačnici naša tradicionalna jela završila na stolovima u slavonsko-baranjskim ugostiteljsko-turističkim objektima. Sjedinili smo jela koja su najspecifičnija za naš kraj, Slavoniju, Baranju i dio Srijema. Sadržajem su obuhvaćena naša klasična jela, suhomesnati proizvodi, kulen ili kulin, čvarci, pašteta od čvaraka, topla predjela; sarma, prilozi, primjerice granatir marš, poderane gaće, langošice, slavonska seljačka juha. Od ribljih jela imamo šarana na rašljama, fiš paprikaš, perkelt od soma. Također, imamo razna jela od crne svinje ili podolca. Zatim desertna jela: makovnjača, orahnjača, salenjaci, pogačice s čvarcima. Svrha je u konačnici koristiti lokalne recepte i kuhati domaće jer prehrana je važna za svakoga od nas i to ne samo zbog identiteta nego i zbog zdravlja.

Program sommelier regionalnih vina opsežno je obuhvatio sadržaje od podizanja vinograda, tehnologije proizvodnje, organoleptičke analize vina, pa sve do sljubljivanja. Polaznici u sklopu predavanja obilaze vinograde, vinarije, promatraju rezidbu, te proizvodnju vina. Imaju priliku upoznati i vinare, a dio predavanja odvit će se i u đakovačkoj Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata – njihovom pokaznom praktikumu u Trnavi, koja je partner Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek na spomenutom projektu.

Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica nastao je kao odgovor na potrebe razvoja Republike Hrvatske kao turističke destinacije koja svojom bogatom gastronomskom tradicijom i ponudom potencijalnom gostu može ponuditi uživanje u gastronomskoj različitosti svakog kraja Hrvatske koja se treba temeljiti na autohtonim, tradicijskim jelima i domaćim lokalnim namirnicama, a u ovom slučaju tradicijskim slasticama svake regije. Priprematelj hrvatskih tradicijskih slastica trebao bi podići ukupnu kvalitetu ponude slastica i slastičarskih usluga u ugostiteljskim objektima, malim slastičarnicama i zanatskim radionicama jer će ponuditi spoj izvornih, lokalnih i tradicijskih okusa s modernim trendovskim izgledom. Našle su se tu specifične slastice kontinentalne Hrvatske; makovnjača, orehnjača, salenjaci, štrukli, bregovska pita, međimurska gibanica, šnelnokle te specifične slastice primorske Hrvatske: istarski cukerančići, bucolaj, rapska torta, kroštule, ravioli, imotska torta, rožata, smokvenjak, bobići, stonska torta od makarula i druge.

Nakon završetka teorijske nastave i vježbi, provest će se završna provjera znanja kroz praktični prikaz naučenog.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr