VIRTUS-om recikliramo – „Ne bacaj hranu!“ - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

VIRTUS-om recikliramo – „Ne bacaj hranu!“

Ostale vijesti

2 prosinca, 2022

Gradu na dar

15 studenoga, 2022

Radionica Jednostavni menu

14 studenoga, 2022

Vinska radionica na Principovcu

14 veljače, 2022

Koliko hrane bacimo zato što je istekao rok trajanja, nismo ju dobro čuvali pa se pokvarila ili smo jednostavno previše skuhali, a nismo pojeli? I koliko se pri tom bacanju izgubi novca, što u proizvodnji hrane koja čak ni ne dođe do krajnjeg korisnika, a i ako dođe, završi kao otpad s tanjura jer se ne pojede? Sve te odgovore dobili su učenici završnih razreda Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka tijekom edukacije Recikliranje hrane koja se održava tijekom veljače 2022. godine.

Učenici sa zanimanjem sudjeluju

U sklopu projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020 provodi se školski projekt „Ne bacaj hranu!“ koji vode nastavnici Danijela Josipović i Ivan Kelava. Kroz dva bloka predavanja, koja su se provodila tijekom dva tjedna na satovima razredne zajednice, upoznali su učenike s problematikom bacanja hrane, načinima kako planirati kupnju, jelovnike, kako skladištiti i čuvati hranu te načine kako maksimalno iskoristiti namirnice da bi se u konačnici proizvelo manje otpada od hrane. Upravo je škola idealno mjesto, kaže nastavnica D. Josipović, za edukaciju i podizanje svijesti.

-Djeca su to izvrsno prihvatila jer je tema iz svakodnevnog života, susreću se s tim u svom domu i ima ih mnogo koji imaju dobre navike, racionalno koriste namirnice, ne kuhaju previše, ostatke pojedu u drugom obroku ili kreiraju kakvo novo jelo. No trebamo podići svijest svima, a pogotovo učenicima jer će se kroz svoje zanimanje susretati s mogućnostima za racionalnu potrošnju namirnica, pravilno skladištenje i poznavanje rokova trajanja. Moći će utjecati na smanjenje otpada na globalnoj razini, a znamo da je Republika Hrvatska kako članica EU dužna do 2030. godine smanjiti otpad od hrane za pedeset posto, objašnjava nastavnica Danijela Josipović. Edukacija uz predavanja sadrži i radionice na satovima praktične nastave slastičarstva i kuharstva gdje učenici u suradnji s nastavnicima struke sami osmišljavaju recepte od ostataka i zapravo recikliraju hranu kako bi napravili nove, zanimljive i nutritivno hranjive obroke.

Naše su slastičarke iz 3 S razreda tako od ostataka biskvita i krema, nakon što su izrađivale torte, pripremile slatke zalogaje i pri tome se dobro zabavile.

Najslađi ostatci

-Okrajke od biskvita i kolača što smo pravile iskoristile smo za popse i rum kuglice. Sve smo samljele i povezale s kremom te dodale arome. Pravili smo kugle velike i male, koje i inače radimo kad ukrašavamo torte. Popse smo umakale u čokolade i potom uvaljale u obojani kokos, listiće badema i samljevene lješnjake. Sviđa mi se se što ne bacamo ostatke već ih iskoristimo za različite stvari, ispričala nam je Ivana-Nena Duvnjak, učenica završnog razreda slastičarstva. Njezina razredna kolegica Biljana Budoš oduševljena je popisima, ali je ovaj put bila zadužena za rum kuglice.

-Bolje je iskoristiti ostatke jer se od njih mogu napraviti novi kolači. Popsi su mi najdraži i čokoladne kuglice. Jednostavno je, istopi se čokolada, stavi se biskvit i mrvice od keksa te se doda rum ili nešto drugo što vam je po volji, kaže Biljana iz 3 S. Njihova razrednica, nastavnica slastičarstva Marina Majdenić otkriva kako inače imaju malo otpadaka od slastica jer učenici vole i pojedu okrajke, kako kaže, dok čekaju da se kolači serviraju.

Bacajući hranu, bacamo novac

-Minimalno bacamo, uvijek pazimo jer tako djeca uče racionalnom gospodarenju namirnicama i otpadom. Neke se stvari ne mogu izbjeći, ali se to svodi na minimum. Smatram da svi moramo voditi brigu o otpadu jer je to naš novac. Djeca to i nose od kuće, znaju i da im ne skrenem pažnju. Ima djece kojoj treba skrenuti pažnju jer najlakše je nešto baciti. Ovakvi projekti su učenicima zanimljivi i kreativni jer mogu dorađivati nove okuse bez straha da će možda upropastiti nešto. Sjećamo se djetinjstva i tih  kolača, zvali smo ih „pokvareni kolači“, a svi smo ih voljeli. Djeca s takvim kolačima prvo počinju, daš im da se igraju i to im je zanimljivo, a i prvo se takvi kolači pojedu, objašnjava nastavnica Marina Majdenić. Prve su radionice recikliranja slastica bile uspješne i učenicima zabavne.

U idućim tjednima nastavljamo s recikliranjem ostataka hrane u nova jela čije ćemo recepte objaviti na školskoj web stranici www.rck-utso.hr.

U sklopu horizontalnih načela projekta VIRTUS o navedenoj temi osoba za vidljivost, komunikacije i horizontalne aktivnosti RCK VIRTUS Ivana Draganić vodi  istraživanje o bacanju hrane u praktikumima kako bismo utvrdili stanje i kreirali smjernice za smanjenje otpada od hrane.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Dom učenika ugostiteljsko turističke škole

Grgura Čevapovića 26 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr