VIRTUS-om recikliramo – „Ne bacaj hranu!“ - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

VIRTUS-om recikliramo – „Ne bacaj hranu!“

14 veljače, 2022

Koliko hrane bacimo zato što je istekao rok trajanja, nismo ju dobro čuvali pa se pokvarila ili smo jednostavno previše skuhali, a nismo pojeli? I koliko se pri tom bacanju izgubi novca, što u proizvodnji hrane koja čak ni ne dođe do krajnjeg korisnika, a i ako dođe, završi kao otpad s tanjura jer se ne pojede? Sve te odgovore dobili su učenici završnih razreda Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka tijekom edukacije Recikliranje hrane koja se održava tijekom veljače 2022. godine.

Učenici sa zanimanjem sudjeluju

U sklopu projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020 provodi se školski projekt „Ne bacaj hranu!“ koji vode nastavnici Danijela Josipović i Ivan Kelava. Kroz dva bloka predavanja, koja su se provodila tijekom dva tjedna na satovima razredne zajednice, upoznali su učenike s problematikom bacanja hrane, načinima kako planirati kupnju, jelovnike, kako skladištiti i čuvati hranu te načine kako maksimalno iskoristiti namirnice da bi se u konačnici proizvelo manje otpada od hrane. Upravo je škola idealno mjesto, kaže nastavnica D. Josipović, za edukaciju i podizanje svijesti.

-Djeca su to izvrsno prihvatila jer je tema iz svakodnevnog života, susreću se s tim u svom domu i ima ih mnogo koji imaju dobre navike, racionalno koriste namirnice, ne kuhaju previše, ostatke pojedu u drugom obroku ili kreiraju kakvo novo jelo. No trebamo podići svijest svima, a pogotovo učenicima jer će se kroz svoje zanimanje susretati s mogućnostima za racionalnu potrošnju namirnica, pravilno skladištenje i poznavanje rokova trajanja. Moći će utjecati na smanjenje otpada na globalnoj razini, a znamo da je Republika Hrvatska kako članica EU dužna do 2030. godine smanjiti otpad od hrane za pedeset posto, objašnjava nastavnica Danijela Josipović. Edukacija uz predavanja sadrži i radionice na satovima praktične nastave slastičarstva i kuharstva gdje učenici u suradnji s nastavnicima struke sami osmišljavaju recepte od ostataka i zapravo recikliraju hranu kako bi napravili nove, zanimljive i nutritivno hranjive obroke.

Naše su slastičarke iz 3 S razreda tako od ostataka biskvita i krema, nakon što su izrađivale torte, pripremile slatke zalogaje i pri tome se dobro zabavile.

Najslađi ostatci

-Okrajke od biskvita i kolača što smo pravile iskoristile smo za popse i rum kuglice. Sve smo samljele i povezale s kremom te dodale arome. Pravili smo kugle velike i male, koje i inače radimo kad ukrašavamo torte. Popse smo umakale u čokolade i potom uvaljale u obojani kokos, listiće badema i samljevene lješnjake. Sviđa mi se se što ne bacamo ostatke već ih iskoristimo za različite stvari, ispričala nam je Ivana-Nena Duvnjak, učenica završnog razreda slastičarstva. Njezina razredna kolegica Biljana Budoš oduševljena je popisima, ali je ovaj put bila zadužena za rum kuglice.

-Bolje je iskoristiti ostatke jer se od njih mogu napraviti novi kolači. Popsi su mi najdraži i čokoladne kuglice. Jednostavno je, istopi se čokolada, stavi se biskvit i mrvice od keksa te se doda rum ili nešto drugo što vam je po volji, kaže Biljana iz 3 S. Njihova razrednica, nastavnica slastičarstva Marina Majdenić otkriva kako inače imaju malo otpadaka od slastica jer učenici vole i pojedu okrajke, kako kaže, dok čekaju da se kolači serviraju.

Bacajući hranu, bacamo novac

-Minimalno bacamo, uvijek pazimo jer tako djeca uče racionalnom gospodarenju namirnicama i otpadom. Neke se stvari ne mogu izbjeći, ali se to svodi na minimum. Smatram da svi moramo voditi brigu o otpadu jer je to naš novac. Djeca to i nose od kuće, znaju i da im ne skrenem pažnju. Ima djece kojoj treba skrenuti pažnju jer najlakše je nešto baciti. Ovakvi projekti su učenicima zanimljivi i kreativni jer mogu dorađivati nove okuse bez straha da će možda upropastiti nešto. Sjećamo se djetinjstva i tih  kolača, zvali smo ih „pokvareni kolači“, a svi smo ih voljeli. Djeca s takvim kolačima prvo počinju, daš im da se igraju i to im je zanimljivo, a i prvo se takvi kolači pojedu, objašnjava nastavnica Marina Majdenić. Prve su radionice recikliranja slastica bile uspješne i učenicima zabavne.

U idućim tjednima nastavljamo s recikliranjem ostataka hrane u nova jela čije ćemo recepte objaviti na školskoj web stranici www.rck-utso.hr.

U sklopu horizontalnih načela projekta VIRTUS o navedenoj temi osoba za vidljivost, komunikacije i horizontalne aktivnosti RCK VIRTUS Ivana Draganić vodi  istraživanje o bacanju hrane u praktikumima kako bismo utvrdili stanje i kreirali smjernice za smanjenje otpada od hrane.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr