Uspješno održan stručni skup „Recikliranje hrane – Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće!“ - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Uspješno održan stručni skup „Recikliranje hrane – Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće!“

23 travnja, 2022

Nastavnici iz osječkih osnovnih i srednjih škola sudjelovali su u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja, 22. travnja 2022. godine na VIRTUS stručnom skupu „Recikliranje hrane – Čuvajmo Zemlju, hrana nije smeće“ u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola. Tema je bila aktualna – bacanje hrane, ne samo kao globalni problem nego i problem s kojim se susrećemo svakodnevno te su predavači u svojim izlaganjima osim detektiranja uzroka problema dali i smjernice kako ga rješavati.

Kad bacimo hranu, ne bacamo samo novac

Voditeljica Ekoškole u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek, knjižničarka Ksenija Kesegi Krstin govorila je o primjerima dobre prakse koje provodi s učenicima u području zaštite okoliša i održivog razvoja već 17 godina, koliko traje status Ekoškole. O načinima organiziranja nastave u području održivog razvoja koji se u kurikulumu vodi kao međupredmetna tema. Kako proizvodnja hrane, ali i posljedice njezina bacanja utječu na okoliš u predavanju je objasnila predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane – CEPOH dr. sc. Branka Ilakovac.

– Sve ono što je potrebno u proizvodnji hrane – voda, tlo, energija, ljudski rad i vrijeme – sve će to propasti kada hranu bacimo. Sve se to mora zbrajati i razmišljati o tome te zbog toga ne smijemo dopustiti bacanje hrane u današnje vrijeme. To je naglasak u ovom desetljeću jer se nalazimo u desetljeću nebacanja hrane. Do 2030. godine Ujedinjeni narodi, Europska komisija i Hrvatska kao članica Europske unije prihvatili su cilj – prepoloviti otpad od hrane na razini prodaje i potrošnje – rekla je predsjednica CEPOH-a B. Ilakovac.

Ravnatelj RCK UTŠO dr.sc. Andrej Kristek održao je pozdravni govor sudionicima skupa
Fotografija Monike Kralj, Radio Osijek

 

Stručnom skupu nazočili su nastavnici osječkih osnovnih i srednjih škola

 

Održano je pet zanimljivih predavanja stručnjaka u području zaštite okoliša i održivog razvoja te su predstavljeni rezultati dvaju istraživanja

Hrvatska kućanstva najveći su proizvođač otpada od hrane, o tome govori podatak da 76 posto hrane iz naših domova završi u smeću. Kako je živjeti samoodrživo na samoodrživom imanju, ispričao je vlasnik takvog imanja Obiteljsko-poljoprivrednog gospodarstva Čudesna šuma Mario Romulić.

Osvijestiti problem i djelovati

-Pokušavamo živjeti nekakvim normama koje se dotiču ovih tema, biti reciklirano imanje, da imamo što manje otpada i biti održivi. Kako je počela pandemija, pokušali smo s tim načinom samoodrživog života i mogu reći da nam to uspijeva da doslovce budemo zero waste gospodarstvo. Kada pogledaš što i kako činimo Zemlji, da ju uništavamo svaki dan, mislim da je ovako nešto jako bitno – recikliranje hrane i svega ostalog, kaže Romulić. Da je moguće smanjiti otpad od hrane u hotelu, predstavila je voditeljica marketinga i prodaje Hotela Osijek Sandra Čolić koja je naglasila kako su za čak 11 posto smanjili količinu otpada od hrane nakon mjera što su ih uveli kao posljedicu istraživanja koje su provodili u hotelu. U RCK Ugostiteljsko-turističke škola Osijek početkom godine također je provedeno istraživanje o bacanju hrane u školskim praktikumima kuharstva i slastičarstva, u sklopu horizontalnih načela EU projekta VIRTUS. Rezultate je predstavila osoba za vidljivost, komunikacije i horizontalne aktivnosti RCK VIRTUS Ivana Draganić, koja je provela istraživanje u suradnji s nastavnicima struke. Na razini školske godine 1.214 kilograma hrane završi u smeću, najviše u pripremi 67 posto, u skladištenju 3,6 posto, a otpad s tanjura čini gotovo trećinu bačene hrane.

Kuhajte s nama od ostataka

A kako smanjiti te količine predstavljaući digitalnu brošuru školskog projekta „Ne bacaj hranu“, objasnili su nastavnici Danijela Josipović i Ivan Kelava. Koji su u sklopu edukacije „Recikliranje hrane“ početkom godine učenicima završnih razreda održali dva ciklusa predavanja, a potom su nastavnici struke s učenicima osmišljavali recepte od ostataka hrane, izrađujući nova reciklirana jela.

Digitalnu brošuru, kao rezultat školskog projekta “Ne bacaj hranu!” predstavili su nastavnici Danijela Josipović i Ivan Kelava

Digitalna brošura, koju je uredila nastavnica Tajana Lubina kao i edukativni filmovi postavljeni su na službenoj stranici www.rck-utso.hr, sadrži podatke o bacanju hrane, savjete kako utjecati na problem i smanjiti količine hrane koja završava u smeću te recepte naših nastavnika i učenika. Stručni skup je bila i prigoda da sudionici degustiraju jela od ostataka koje su pripremali učenici 3. d razreda s nastavnikom kuharstva Zdravkom Perkovićem.

-Od ostataka umaka bolonjez pripremili smo lazanje, a od ostataka pasiranog krumpira flute, njoke i knedle. I dobili smo nova i nutritivno vrijedna jela, objasnio je nastavnik Perković.

Stručni skup održan je u sklopu horizontalnih načela projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020 koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Flute, starinsko jelo, reciklirano od ostataka krumpira
Lazanje od ostataka umaka bolonjez
Reciklirane njoke od ostatka pasiranog krumpira u umaku od četiri vrste sira
Punjeni fileti ribe s recikliranim ukrasima od ostataka riže

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr