Trening za učenike i predstavljanje priručnika “Osnove rezbarenja”, autora Ivana Đukića - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Trening za učenike i predstavljanje priručnika “Osnove rezbarenja”, autora Ivana Đukića

2 svibnja, 2022

U ponedjeljak 02. svibnja 2022. godine u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola u okviru ESF projekta RCK VirtuOS, održana je radionica za učenike kuharskog zanimanja u svrhu pripreme učenika za natjecanja. Ovim prigodom predstavljen je priručnik „Osnove rezbarenja“ autora art-chefa Ivana Đukića koji tematski obuhvaća:

1. Povijest, pribor za rad, održavanje i skladištenje,

2. Osnove rezbarenja cvjetnog aranžmana.

Riječ ravnatelja dr.sc. Andreja Kristeka preuzeta iz brošure:

“ Ugostiteljsko-turistička škola obrazuje učenike za jedno od najstarijih i najplemenitijih zanimanja— kuhar. Zanimanje je to koje je zanimljivo, dinamično, raznoliko, a istodobno osobi dozvoljava u njemu pronaći svoju umjetničku stranu. Danas jelo koje pripremi kuhar nije samo hrana, ono je osobni izražaj. Slaganje jela na tanjur postalo je umjetnost i važan dio kojemu gosti posvećuju sve više pažnje. Jer prvi kontakt koji gost ima s jelom je onaj vizualni i vrlo lako može biti presudan hoće li se određeno jelo gostu svidjeti ili neće. Iz tog razloga je ukrašavanje hrane još u dalekoj prošlosti bilo izazov mnogim kuharima, ali i onima koji su od hrane htjeli stvoriti umjetničko djelo. Dio kuharstva koji se učenicima jako svidio i zbog kojeg su mnogi svoj talent usmjerili u tom pravcu je carving. To je vještina dekorativnog rezbarenja voća i povrća koja privlači mnogo pažnje u svijetu i u našim krajevima. Namjena rezbarenja i danas je ostala ista, a to je ukrašavanje i uljepšavanje jela. Sve više učenika prihvaća taj dio kuharstva kao nešto čime se žele baviti u životu. Carving je prepoznat kao važan dio učeničkog školovanja i iz tog je razloga i uvršten u natjecateljsku disciplinu na natjecanjima učenika kuhara na državnoj i na međunarodnoj razini. Navedena disciplina pronalazi mjesto i u novim kurikulumima za zanimanje kuhar i zasigurno može doprinijeti atraktivnosti zanimanja, ali I motivaciji mladih da upišu to traženo zanimanje. Strukovna zanimanja postaju sve zanimljivija mladim naraštajima, a cilj je učiniti ih još atraktivnijima I zabavnijima. Jedan od načina da se to postigne je zasigurno i carving”.

Dorotea Telarović, voditeljica projekta RCK VirtuOS naglasila je kako joj je veliko zadovoljstvo što slavonsko-baranjski kuhari napokon doživljavaju svoju afirmaciju. Posebno je istaknula da je ovo bila odlična prilika za usavršavanje znanja jer već slijedećeg tjedna učenici RCK i škola partnera sudjeluju na državnom natjecanju WorldSkills 2022. Cilj je stečenim znanjem i vještinama oduševiti komisiju te promovirati strukovna zanimanja kuhar i slastičar.

Ivan Đukić, mentor kod poslodavca, kuhar restorana Lipov Hlad, bivši učenik škole i Carving majstor, jedan od prvih Hrvata primljenih u Escoffier international kulinarsku školu kao i dobitnik brojnih nagrada za svoje radove rezbarenja u okviru projekta RCK VirtuOS proveo je današnju Carving radionicu, odnosno pripremu učenika za natjecanja. Carving je tehnika, odnosno dekorativna vještina rezbarenja voća i povrća nastala u Tajlandu prije više od 700 godina, gdje se i danas uči u školama, a primjenjuje se od Kine do Japana. Koristi se kako bi se uljepšali stolovi u vrhunskim restoranima, te podigli na višu razinu. Carving je prepoznat kao važan dio učeničkog školovanja i iz tog je razloga i uvršten u natjecateljsku disciplinu na natjecanjima učenika kuhara na državnoj i na međunarodnoj razini. Ova gastronomska praksa se relativno  kasno počela primjenjivati na zapadu, a mi imamo tu sreću da nas educira jedan od najznačajnijih protagonista u Hrvatskoj. S tim u vezi predstavljen je priručnik „Osnove rezbarenja“, autora art-chefa Ivana Đukića, koji je nastajao, kako sam kaže, punih sedam godina i dobio priliku da priručnik namijenjen učenicima, nastavnicima i gastronomskim entuzijastima ugleda svjetlo dana u okviru projekta RCK VirtuOS.

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr