Slavonija i Baranja bogatija za 10 vrhunskih poznavatelja vinske kulture prestižne enološke akademije iz Bordeauxa! - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Slavonija i Baranja bogatija za 10 vrhunskih poznavatelja vinske kulture prestižne enološke akademije iz Bordeauxa!

25 kolovoza, 2021

Nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku i mentori kod poslodavaca boravili su 10 tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu. Usavršavanje na jednoj od najjačih akademija u Francuskoj iz domene sommelierstva prisustvovalo je 10 polaznika u okviru projekta VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006) – uspostava regionalnog centra kompetentnosti.

Nastavnici ugostiteljskog posluživanja RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka Robertino Marinjak, Ivica Brtan i Albin Smiljan, Ivan Išasegi nastavnik stručno – teorijskih sadržaja poljoprivrede iz partnerske Obrtničke škole Antuna Horvata iz Đakova kao i mentori kod poslodavaca: Dražen Paradžik – Hotel Osijek, Zoran Vorkapić – Hrvatske šume, UŠP Osijek, Branimir Turk  – Vina Antunović, David Hrkač – Hotel Sheraton, Dalibor Vukašinović – Čingi Lingi čarda i  Mirko Prijić – Restoran Crna Svinja apsolvirali su 11 modula iz različitih područja poput vinogradarstva i enologije, tehnike kušanja i organoleptiku, francuska vinogorja, svjetska vinogorja, alkoholna i druga pića, posluživanje, vinsku industriju i zakonodavstvo, marketing u vinskoj djelatnosti, tehnike marketinga, vinski turizam i događanja te predmetnu nastavu.

Osim teorijskog dijela koji se odvijao u suvremeno opremljenim prostorima akademije edukacija je uključivala i praktični dio na terenu i to u okviru obilazaka vinarija, podruma, vinograda, vinoteka i muzeja u regiji. Predavanja su se održavala svakoga dana od 9-17 isključivo na engleskom jeziku, a predavači su bili renomirani vinolozi, vrhunski sommelieri, marketinški stručnjaci te stručnjaci iz područja vinskog turizma.

Polaznici su obišli Bordeauxu uključujući i dane otvorenih vinskih podruma. Posjetili su niz francuskih chateaua – od kojih ih se najviše dojmio Chateu Kirwan, apelacija Margaux u Medocu gdje su kušali vino iz 1979. godine, koje im je ujedno i najbolje vino koje su probali.

S položenim pismenim ispitima i usmenim ispitom na engleskom jeziku nastavnici i mentori stječu titulu Wine consultant/conseiller en sommellerie/vinski savjetnik – zvanje priznato i prepoznato u cijelom svijetu.

„Ovo iskustvo nam je približilo tematiku, imali smo priliku implementirati teoriju, vidjeti proces proizvodnje – od zemljišta, proizvodnje i čuvanja vina, kao i prodaju i stavljanje u širu potrošnju. Rukovodeći se njihovim primjerom i mi možemo organizirati posjete našim vinarijama, educirati učenike kroz terensku nastavu, približiti im proces proizvodnje prerade grožđa u vino, da osjete i okuse što je vino i kako nastaje vino.“ ističu nastavnici iz strukovnih škola o mogućnosti implementiranja usvojenog znanja u svakodnevnom radu u školi.

Naši nastavnici i mentori kod poslodavaca prva su generacija koja je stekla ovakvu vrstu naobrazbe na prestižnoj francuskoj akademiji iz područja sommelierstva. Svaki od polaznika prošao je prethodne kvalifikacije za školovanje na Akademiji – od visoke razine znanja engleskog jezika, stručnih kompetencija i poslovnog iskustva. Njihova želja je nastaviti raditi s hrvatskim vinima, kao i vinima zemlja u regiji poput Mađarske, Italije, Srbije i Makedonije.

„U Francuskoj postoji kultura ispijanja vina, tom spoznajom svjesni smo da je potrebna edukacija svih segmenata društva. Potrebno je plasirati slavonske proizvode, a poznati smo po sortama vina koje su autohtone. Prijeko je potrebno udruživanje turističkih zajednica i zajednica vinara te podizanje svijesti o kušanju i sljubljivanju s našom odličnom hranom. Samo zajedničkim djelovanjem možemo izdići naše vinarstvo “ naglasili su mentori kod poslodavaca o mogućnosti da Slavonija i Baranja postane novi Bordeaux.

Svoje znanje prenosit će u okviru našeg Regionalnog centra kompetentnosti nastavnicima struke, učenicima, kao i ostalim dionicima iz područja posluživanja, vinarstva i vinogradarstva u okviru edukacija koje ćemo organizirati.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr