Slavonija i Baranja bogatija za 10 vrhunskih poznavatelja vinske kulture prestižne enološke akademije iz Bordeauxa! - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Slavonija i Baranja bogatija za 10 vrhunskih poznavatelja vinske kulture prestižne enološke akademije iz Bordeauxa!

Ostale vijesti

15 studenoga, 2022

Radionica Jednostavni menu

14 studenoga, 2022

Vinska radionica na Principovcu

25 kolovoza, 2021

Nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku i mentori kod poslodavaca boravili su 10 tjedana na specijaliziranom školovanju u Cafa Wine School u Bordeauxu. Usavršavanje na jednoj od najjačih akademija u Francuskoj iz domene sommelierstva prisustvovalo je 10 polaznika u okviru projekta VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006) – uspostava regionalnog centra kompetentnosti.

Nastavnici ugostiteljskog posluživanja RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka Robertino Marinjak, Ivica Brtan i Albin Smiljan, Ivan Išasegi nastavnik stručno – teorijskih sadržaja poljoprivrede iz partnerske Obrtničke škole Antuna Horvata iz Đakova kao i mentori kod poslodavaca: Dražen Paradžik – Hotel Osijek, Zoran Vorkapić – Hrvatske šume, UŠP Osijek, Branimir Turk  – Vina Antunović, David Hrkač – Hotel Sheraton, Dalibor Vukašinović – Čingi Lingi čarda i  Mirko Prijić – Restoran Crna Svinja apsolvirali su 11 modula iz različitih područja poput vinogradarstva i enologije, tehnike kušanja i organoleptiku, francuska vinogorja, svjetska vinogorja, alkoholna i druga pića, posluživanje, vinsku industriju i zakonodavstvo, marketing u vinskoj djelatnosti, tehnike marketinga, vinski turizam i događanja te predmetnu nastavu.

Osim teorijskog dijela koji se odvijao u suvremeno opremljenim prostorima akademije edukacija je uključivala i praktični dio na terenu i to u okviru obilazaka vinarija, podruma, vinograda, vinoteka i muzeja u regiji. Predavanja su se održavala svakoga dana od 9-17 isključivo na engleskom jeziku, a predavači su bili renomirani vinolozi, vrhunski sommelieri, marketinški stručnjaci te stručnjaci iz područja vinskog turizma.

Polaznici su obišli Bordeauxu uključujući i dane otvorenih vinskih podruma. Posjetili su niz francuskih chateaua – od kojih ih se najviše dojmio Chateu Kirwan, apelacija Margaux u Medocu gdje su kušali vino iz 1979. godine, koje im je ujedno i najbolje vino koje su probali.

S položenim pismenim ispitima i usmenim ispitom na engleskom jeziku nastavnici i mentori stječu titulu Wine consultant/conseiller en sommellerie/vinski savjetnik – zvanje priznato i prepoznato u cijelom svijetu.

„Ovo iskustvo nam je približilo tematiku, imali smo priliku implementirati teoriju, vidjeti proces proizvodnje – od zemljišta, proizvodnje i čuvanja vina, kao i prodaju i stavljanje u širu potrošnju. Rukovodeći se njihovim primjerom i mi možemo organizirati posjete našim vinarijama, educirati učenike kroz terensku nastavu, približiti im proces proizvodnje prerade grožđa u vino, da osjete i okuse što je vino i kako nastaje vino.“ ističu nastavnici iz strukovnih škola o mogućnosti implementiranja usvojenog znanja u svakodnevnom radu u školi.

Naši nastavnici i mentori kod poslodavaca prva su generacija koja je stekla ovakvu vrstu naobrazbe na prestižnoj francuskoj akademiji iz područja sommelierstva. Svaki od polaznika prošao je prethodne kvalifikacije za školovanje na Akademiji – od visoke razine znanja engleskog jezika, stručnih kompetencija i poslovnog iskustva. Njihova želja je nastaviti raditi s hrvatskim vinima, kao i vinima zemlja u regiji poput Mađarske, Italije, Srbije i Makedonije.

„U Francuskoj postoji kultura ispijanja vina, tom spoznajom svjesni smo da je potrebna edukacija svih segmenata društva. Potrebno je plasirati slavonske proizvode, a poznati smo po sortama vina koje su autohtone. Prijeko je potrebno udruživanje turističkih zajednica i zajednica vinara te podizanje svijesti o kušanju i sljubljivanju s našom odličnom hranom. Samo zajedničkim djelovanjem možemo izdići naše vinarstvo “ naglasili su mentori kod poslodavaca o mogućnosti da Slavonija i Baranja postane novi Bordeaux.

Svoje znanje prenosit će u okviru našeg Regionalnog centra kompetentnosti nastavnicima struke, učenicima, kao i ostalim dionicima iz područja posluživanja, vinarstva i vinogradarstva u okviru edukacija koje ćemo organizirati.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Dom učenika ugostiteljsko turističke škole

Grgura Čevapovića 26 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr