Održan prvi Carving trening za nastavnike
Ostale vijesti
Ivan Đukić, mentor kod poslodavca, kuhar restorana Lipov Hlad, bivši učenik naše škole i Carving majstor, jedan od prvih Hrvata primljenih u Escoffier international kulinarsku školu kao i dobitnik brojnih nagrada za svoje radove rezbarenja u okviru projekta RCK VirtuOS provodi Carving trening za nastavnike Regionalnog centra kompetentnosti i partnerskih škola iz naše regije koje obrazuju u sektoru turizma i ugostiteljstva, 11. travnja 2022.
Carving je tehnika, odnosno dekorativna vještina rezbarenja voća i povrća nastala u Tajlandu prije više od 700 godina, gdje se i danas uči u školama, a primjenjuje se od Kine do Japana. Koristi se kako bi se uljepšali stolovi u vrhunskim restoranima, te podigli na višu razinu.
Carving je prepoznat kao važan dio učeničkog školovanja i iz tog je razloga i uvršten u natjecateljsku disciplinu na natjecanjima učenika kuhara na državnoj i na međunarodnoj razini. Ova gastronomska praksa se relativno kasno počela primjenjivati na zapadu, a mi imamo tu sreću da nas educira jedan od najznačajnijih protagonista u Hrvatskoj.
Trening će se provoditi u dva modula:
1. Modul: Osnove rezbarenja
- Povijest carvinga, pribor za rad, održavanje i skladištenje
- Cvjetni aranžman
2. Modul: Rezbarenje
- Lubenica i dinja
- Sastavljanje kompozicije
Naši prvi polaznici oduševili su se naučenim i onim što su postigli nakon prvog treninga.
Kako je edukacija koncipirana i ishode, odnosno njihove kreativne radove možete vidjeti u galeriji fotografija.