Masterclass moderne miksologije izrade i novi trendovi u koktel industriji
Ostale vijesti
U našoj školi 7. i 8. prosinca poznati barmen Roman Rabik održao je Masterclass, odnosno pokaznu radionicu u okviru ESF projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva (UP.03.3.1.05.0006) za nastavnike i mentore kod poslodavaca radi jačanja kompetencija, kao i za učenike kojima je to bila dobra priprema za natjecanja.
Polaznicima spomenutih radionica prikazao je moderne miksologije izrade i nove trendove u koktel industriji obradivši teme;
- Uvod: Hospitality prije svega
- systematic creativity (prep&servis)
- najpopularniji moderni trendovi ove godine(avanturistički okusi, rast u perfekciji, tequila kokteli, koji su sastojci izvrsnog bara).
- izrada hot toddy koktela
- izrada modernih koktela i twistovi na klasike
- touch na garnish
- Slavonija u čaši (everything has a story)
- Dunja (one ingredient cocktail)
- izrada craft sirupa
- oleo sacharum
- Cordials
- Infusions
- rapid infusions
- schrubs
- puree
- bitters
- ULTRA SONIC MACHINE (science u baru i brza priprema)
- Cocktail foams varijacije
- Cocktail air
- Fermentations
- Lacto fermentacije
- Milk punch varijacije
- filozofija make money~safe money pogotovo u high volume barovima
- Izrada super juice
- how to win a cocktail competition
Roman Rabik osvajač je titule najkreativnijeg barmena Hrvatske 2014. godine i bio je predstavnik Hrvatske na svjetskom natjecanju u pripremi barskih mješavina na Kubi. U svoje radno iskustvo ubraja poznate restorane i hotele poput Okrugljaka, hotela Esplanada, Noel, B35, Time te u inozemstvu Dean Hotel Dublin i Restoran Hector (Norveška).
“Završio sam Ugostiteljsku školu u Zagrebu i priprema koktela moja je strast već pune 23 godine koliko sam u ovom poslu. Prvi put držim radionicu u jednoj obrazovnoj ustanovi. Čast mi je biti ovdje u Regionalnom centru kompetentnosti jer dosad sam uglavnom radionice držao po raznim ugostiteljsko-turističkim objektima. Lijepo mi je ovdje u školi, uzbudljivo je i to mi je jedno novo iskustvo. Inače, kod izrade koktela puno pažnje pridajem modernim tehnikama, koje dalje prenosim jer znanje treba dijeliti. Mladima bih poručio kako ovo nije posao već način života, nema brze zarade, cijeli je život učenje. Raditi posao barmena je zanimljivo, uvijek si okružen s drugim ljudima, rekao bih šareno je”, rekao nam je Roman Rabik na kraju radionice.
Galerija fotografija