Mala škola pripreme zdravih obroka
Ostale vijesti
Druga radionica projekta „Mala škola pripreme zdravih obroka“ održana je 18. siječnja 2022. godine u okviru projekta RCK VirtuOS. Naši partneri, Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova provela je radionicu pod nazivom Ručak i desert za goste, učenike Osnovne škole Josipa Antuna Ćolnića prezentirali su ulogu hrane u rastu i razvoju, važnost redovitih i raznovrsnih obroka te se upoznali sa skupinama namirnica i njihovim osobinama.
U praktičnom dijelu, učenici agroturistički tehničari te učenici završnog razreda zanimanja pekar, pripremili su prijedlog obroka za ručak koji se sastojao od pilećih batačića tzv. lizalica u košuljici od cornflakesa, uz prilog pomfrit iz pećnice te zelene mahune i mlada mrkvica na maslacu.
Za desert pripremili su mini muffini od crnog pšeničnog brašna, smanjene količine šećera, s voćem i nezaslađenim slatkim vrhnjem, lizalice od datulja i lješnjaka, napitak od mrkve, ananasa, jabuka, kivija i banane.
Prilagodili su obroke gostima i ukazalo im se da se uvijek može izabrati kvalitetnija opcija kod pripreme hrane, a opet imati obrok koji volimo, pripremljen na „zdraviji“ način (pommes – koji nije pržen već pečen u pećnici, muffini – s crnim brašnom, nezaslađeno vrhnje, upotreba začina umjesto soli…).
Učenici su dobili recepturu, fotografije i način izrade ručka, a njihov zadatak je pokušati napraviti obrok kod kuće uz pomoć roditelja.