Edukacija proizvodnje piva
Ostale vijesti
U okviru projekta VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva i elementa jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika strukovni nastavnici tehnolozi naše i partnerske škole u projektu bili su u razdoblju 28.06.-30.06.2021. na edukaciji u ŠKMER Akademiji u Splitu, tema edukacije bila je: „Proizvodnja, sljubljivanje, kuhanje i posluživanje piva i s pivom.“
Sudionice edukacije bile su naše nastavnice predmeta: Poznavanja robe i prehrane:
- Silvija Bašić Palković, RCK UTŠO
- Andreja Drkulec, Obrtnička škola Požega
Na edukaciji su pravili su craft pivo, sljubljivali pivo i hranu te iskušali pivske recepture. Upoznali su se s ekonomskim aspektima zanatskog pivarstva te kako izraditi pivsku kartu kao prodajni alat.
Prvog dana edukacije posjetili su splitsku craft pivovaru LAB Split gdje ih je vlasnik pivovare upoznao s proizvodnjom i proizvodima, dok su drugog dana u prostorima ŠKMER Akademije pravili pivo od vrhunskog ječmenog slada Pilsner, Kveik norveškog kvasca a aromu dotjerivali Cascade hmeljom. Za to vrijeme kuhari su pripremali jela s pivom: hrvatska juha od piva, rižoto od gljiva i piva, goveđi obrazi marinirani u povrću i pivu, krema od tikvice, sotirano povrće, umak od pečenja i piva, limun kocke s pivom. Uz hranu su poslužene različite vrste piva i demonstrirane različite čaše i tehnike točenja, te je prezentirano kako sljubljivati hranu i različite vrste piva.
Prenosimo i dojam naše nastavnice Silvije Bašić Palković preuzet sa web stranice ŠKMER Akademije: „Kroz ovu edukaciju na jednostavan i vrlo izravan način doznali smo mnoge stvari o craft pivarstvu, a inače je pivarska zajednica otvorena i želi podijeliti svoja znanja i iskustva. Dolazak na ove radionice bio mi je iznimno koristan jer je naša je škola imenovana za Regionalni centar kompetentnosti u sektoru ugostiteljstva i turizma u Osijeku, a u sklopu njega namjeravamo pokrenuti školsku pivovaru s tri fermentora od 50 litara s mjesečnim kapacitetom 200-250 litara. Naši učenici; konobari, kuhari i slastičari tako će upoznati tehnologiju i postali svojevrsni mladi pivari. Namjera nam je u školi proizvoditi tri različita stila piva koja bi učenici učili sljubiti s različitom hranom kroz kuharske i slastičarske praktikume te završne radove. U konačnici bi ovaj projekt iznjedrio pivske sommeliere, posebice jer je literatura po tom pitanju vrlo nedostatna – navela je prof. Silvija Bašić Palković iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.“