COFFEE & TEA EXPERIENCE DAY by Franck barista team - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

COFFEE & TEA EXPERIENCE DAY by Franck barista team

26 travnja, 2022

U okviru uspješne suradnje Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek i kompanije Franck, u utorak 26. travnja 2022. godine, s početkom u 11:00 sati, u restoranu škole (Matije Gupca 61, Osijek), održala se radionica COFFEE & TEA EXPERIENCE DAY by Franck barista team!

Cilj eventa bio je educiranje učenika, nastavnika i mentora kod poslodavaca kroz zanimljive barističke radionice, kao i promicanje kulture ispijanja i pravilne pripreme kave i čaja, stoga je Franckov tim barista i tehnologa iz Organoleptičkog laboratorija kave i čaja proveo tematske edukacije na 4 radne jedinice (Franck event pulta);

Razne metode pripreme Specialty kave -Filter Chemex, Moka caffetiera, French Press, Cold Brew… – Trendovi se mijenjaju, a samim tim istražujemo različite načine pripreme kave. Franckov tim barista stručno je opisao različite pripreme kave i skrenuo pozornost na vrlo bitne detalje koje, poput receptura za vrhunska jela, mijenjaju doživljaj uživanja u najbolje ručno biranim zrnima Franck Speciality single origin kava.

Latte art – vještine ukrašavanja kave pomoću ruke te 3D Coffee printera – Radionica oslikavanja po površini cappuccina prikazuje mogućnosti i tehnike kako ukrasiti napitak u baru na profesionalnoj espresso opremi. Prezentacija profesionalnih Franck barista uvela nas je u svijet umjetnosti, koje ujedno napitke u baru čine posebnima.  

Svijet čaja – različiti postupci prerade i pripreme čajnih listića do savršene šalice čaja – zajedno smo otputovali i otkrili čarobni svijet čajeva s različitih dijelova svijeta koji se proizvode drugačijim tehnološkim procesima, raznolikim kulturnim i društvenim dobrima, različitim načinima berbe, ali jedno im je zajedničko, a to je da se svi nastaju od listića jedne biljke, Camellie sinensis.  Predstavili smo najpoznatije vrste čajeva, osobine po kojima se razlikuju, od listića do samog napitka. Govorili smo o cuppingu čaja, načinu na koji se čaj cuppira i uveli vas u umjetnost i znanost koju koriste ljubitelji čajeva diljem svijeta. Kušali smo čajeve i otkrivali koje sve raznolike arome, profinjene i veličanstvene, možemo osjetiti u različitim vrstama čaja.

Coffee cupping – vježba senzorike/testiranje vlastitih osjetila okusa i njuha te metoda odabira zrna kave (arabica/robusta i arome u kavi) – Ljudska osjetila i dalje su nezamjenjivi faktor pri kušanju kave, a master cupper je osoba izuzetno istreniranih osjetila koji na temelju uzorka od svega 300 do 500 g kave, koja stiže iz svih dijelova svijeta, treba donijeti odluku o kupnji jako velike količine kave, koja može dosezati i preko 50 tona. Predstavili smo cupping kave, metodu koju master cupper koristi u svom svakodnevnom radu, razlike između dvije osnovne vrste kave: Arabice i Robuste te put koji kava prijeđe od plantaže do šalice.

Na radionici je sudjelovalo 50 nastavnika i učenika škola u našoj regiji koje obrazuju u turizmu i ugostiteljstvu, kao i predstavnici eminentnih ugostiteljsko-turističkih tvrtki.

Galerija fotografija

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr