Chef Zirojević u RCK UTŠO pokazao svoju gastronomsku VirtuOSnost! - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Chef Zirojević u RCK UTŠO pokazao svoju gastronomsku VirtuOSnost!

28 veljače, 2022

U Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek, 28. veljače 2022. godine provedene su aktivnosti priprema učenika za natjecanja, te stručno usavršavanje strukovnih nastavnika u okviru provedbe ESF projekta, RCK VirtuOS. Tim povodom organizirane su radionice kuharstva na temu „Kreativna mediteranska kuhinja“.

Gost predavač bio je chef Hrvoje Zirojević iz Splita, jedno od najvećih imena hrvatske gastronomije, chef u restoranu Dvori, inače predavač na Visokoj školi Aspira kao i gostujući predavač na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji. Svoje znanje i iskustvo na jedan je dan nesebično prenosio  učenicima i nastavnicima RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek.

Veselim se uvijek doći u Slavoniju, donijeti vam duh Mediterana, kao što sam to učinio i ovoga puta kako bih na praktičnim primjerima pokazao kako se spravljaju jela od murine, škampa, tune i drugih morskih plodova“, naglasio je chef Hrvoje Zirojević

Učenicima je ovo bila iznimna prilika da prošire svoja dosadašnja znanja i nauče dio o suvremenim mediteranskim recepturama i tehnikama oslonjenima na takozvanu molekularnu gastronomiju.

Molekularna gastronomija je revolucionarni kuharski trend pomoću kojeg se izražava sve više kuharskih majstora te time osvajaju one koji su spremni probati nešto neobično i novo. Primjerice, spoj ulja i mlijeka kako bismo dobili kremu, odnosno nesvakidašnje kombinacije hrane u procesu stvaranja obroka”, istaknuo je strukovni učitelj kuharstva Zdravko Perković.

Radionica se održala u novom suvremenom praktikumu škole,  uređenom i opremljenom iz EU projekta VIRTUS uspostava infrastrukture.

Ravnatelj Andrej Kristek istaknuo je važnost održavanja takvih radionica jer će iste obogatiti znanja i iskustva učenika i nastavnika. Cilj je kvalitetno pripremiti učenike za natjecanja jačanjem njihovih kompetencija, kao i kompetencija strukovnih nastavnika koji će rezultirati povećanjem interesa za strukovnim zanimanjima. Ovakve aktivnosti doprinose promociji kuharstva i strukovnih zanimanja u svrhu povećanja atraktivnosti sadašnjih i budućih obrazovnih programa.  Regionalni centar kompetentnosti učenicima, nastavnicima i drugim dionicima u sektoru turizma i ugostiteljstva, postaje središte stjecanja znanja i vještina neophodnih za podizanje kvalitete u struci i strukovnog obrazovanja u cjelini.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr