Strukovne nastavnice na sommelijerskom tečaju Hrvatskog sommelier kluba
Ostale vijesti
Strukovne nastavnice Dolores Grahovac iz RCK UTŠO i Helena Bunjevac Grahovac iz partnerske Obrtničke škole Požega u periodu 12.9.-18.9. pohađale su sommelijerski tečaj koji se održavao online i onsite u hotelu Westin u Zagrebu u okviru projekta RCK VirtuOS.
Sommelierski tečaj 1. razine namijenjen je profesionalcima u ugostiteljstvu ali i onima koji tek započinju vinsku karijeru.
Online predavanja koja su vodili Domagoj Trusić, Mario Meštrović i dr.sc. Tomislav Plavša, uključivala su teme:
Sommelier – obilježja zanimanja
Moderni sommelier u vrhunskom restoraterstvu
Uvod u degustaciju vina
Osnove vinogradarstva i enologije
Filozofija proizvodnje vina
Hrvatske vinske regije i sorte grožđa
Pivo – stilovi i potencijal u restoraterstvu
Kava i čaj – značaj i uloga u ugostiteljstvu
Predavanja uz praktične vježbe vodili su Darko Lugarić i Mario Meštrović održavala su se u hotelu Westin, a uključivala su sljedeća područja:
Posluživanje i prodaja vina u ugostiteljstvu
Sommelierski pribor
Vrste čaša i boca za vino
Tehnika degustacije vina – analiza putem vida, mirisa i okusa
Uvjeti degustacije – objektivna i subjektivna procjena
Specijalna vina – vrste i obilježja
Destilati i vrste žestokih pića
Stručni posjet vinskom podrumu
Voda – sastav, razvrstavanje i posluživanje
Cigare – putovanje kroz sva osjetila
Dekantiranje i prozračivanje vina
Osnove usklađivanja jela i vina
Također, u okviru edukacije 17. rujna posjetili su vinariju Griffin Ivančić na Plešivici gdje su se kušala vrhunska vina i pjenušci. Vinarija Griffin Ivančić među prvima u Hrvatskoj uvela je novu tehnologiju hladne maceracije u proizvodnji vina i pjenušaca. Vinogradi se nalaze na najvišim položajima na Plešivici preko 400 m nadmorske visine, okrenuti su prema jugu što omogućuje proizvodnju vrhunskog grožđa.
Kolegice čeka još polaganje ispita, a svoja iskustva kao i praktična i teorijska znanja podijelit će sa svojim kolegama i učenicima.