Mediterranean culinary arts edukacija
Ostale vijesti
Naši strukovni učitelji kuharstva Zdravko Perković i Ivan Gašpić u okviru projekta VirtuOS sudjelovali su na Mediterranean Culinary Arts (MCA trening) programu u ŠKMER -u, u Splitu od 02.-13. studenog 2021., namijenjenom profesionalnim kuharima i nastavnicima kuharstva koji omogućuje polaznicima stjecanje specijaliziranih vještina i znanja u skladu s novim trendovima mediteranskog, kao i svjetskog kulinarstva, a sve uz svladavanje umijeća tradicijske kuhinje.
MCA trening objedinjavao je treninge i edukacije u trajanju od 80 sati na kojima su između ostalog, usvojili moderne tehnike pripreme hrane, umjetnost dekoriranja tanjura (The Art of Plating), pripremu jela od riba na mediteranski način, priprema jela gluten free, a la cart slastice i slično. Program je utemeljen na Haute (“high-level”) kuhinji, onoj koja je priznata po najvišim svjetskim standardima, a objedinjuje preciznu pripremu i prezentaciju. Obradili su raznolike teme: hladna i topla predjela, riba, kreativna kuhinja, restoranski deserti, školjke, rakovi, glavonošci, meso, iznutrice, tartufi, foie-gras, rižoti, ručno rađena tjestenina, punjenja, nadjevi, umaci, prilozi, kruhovi, amuse-bouche, restoranski deserti: slatke monoporcije i plating.
Predavači na edukaciji Željko Neven Bremec, Stevo Karapandža, Hrvoje Zirojević, Duje Brčić, Martin Grubiša i Ivana Bradarić bili su iznimno strpljivi s puno iskustva vezanih uz teme koje su se provodile, te su prenijeli znanje koristeći adekvatne metode rada.