Discovery tour – Italian gastronomy
Ostale vijesti
Učenici naše i partnerske Obrtničke škole Požega smjera kuhar i turističko-hotelijerski komercijalist od 27. kolovoza do 09. rujna pripremali su se za natjecanja u okviru projekta VirtuOS.
Desetodnevne pripreme su se održavale u CAST Alimenti institutu u Bresciji, Italija. U pripremama je sudjelovalo 19 učenika u pratnji nastavnika.
Program naziva Discovery tour – Italian Gastronomy obuhvaćao je uvod u tradicionalno talijansko slastičarstvo, osnove pekarstva, izradu svježe punjene i vučene tjestenine, izradu duge tjestenine, pripremu različitih jela, uvod u svijet natjecanja i samo natjecanje.
Uz teoretski dio svakodnevno su imali i praktični, a edukacija je završila radom u grupama tijekom kojeg su učenici pripremali recepte – cappelletti iz regije Emilia Romagna, špagete carbonara te desert na tanjuru. Četveročlani žiri sastavljen od chefova iz područja kuharstva i slastičarstva svakoj je grupi dao povratnu informaciju o pripremljenom jelu.
Pobjednici natjecanja bili su učenici: Dora Gici, Ante Jure Marušić, Marija Prlić, Nina Štimac i Josip Domazet.
Osim teorijskog i praktičnog dijela imali su priliku posjetiti poznatu slastičarnicu i vidjeti kako funkcionira moderan slastičarski laboratorij, te upoznati postupke skladištenja i čuvanja, kao i pripremu torti u jednoj od najboljih slastičarnica. Obišli su i Veneciju kako bi se upoznali s lokalnim proizvodima, posjetili poznatu ribarsku tržnicu, odnosno prepoznali važnost regionalnih kuhinja talijanske gastronomije, a obišli su su i tvornicu tjestenine nastavno na edukaciju pripreme tjestenine.