Za zdravo srce – Valentinovo s Davidom Skokom
Ostale vijesti
U protekla dva dana, 14. i 15. veljače u našoj je školi radionice za učenike te nastavnike i mentore održao poznati hrvatski Chef Ribarev SIN-David Skoko na temu pripreme i prezentacije gastronomski zanemarenih ribljih vrsta s ciljem održive konzumacije jadranske ribe. Radionice koje su se održavale u okviru ESF projekta RCK VirtuOS su bile usmjerene na upoznavanje polaznika s realnim ulovom jadranskih ribara kroz pripremu kreativnih jela.
Ovo je nastavak naših aktivnosti pripreme učenika za natjecanja te jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika i mentora kod poslodavaca. Naglasak je bio na namirnicama istarske autohtone kuhinje što je našim učenicima vrlo korisno kao priprema za natjecanja ali i za buduća profesionalna okruženja.
Chef David Skoko je kroz svoj koncept i način kuhanja predstavio tradicionalnu kuhinju istarskoga kraja, pripremljenu i prezentiranu na moderniji način te kako vrednovati tradiciju kroz namirnice i okuse ali koristeći moderne tehnike kuhanja čime se podiže prepoznatljivost naše gastronomije.
Pripremani su u sljedovima: file lista u umaku od bijelog vina s čipsom od peraje i divljom blitvom, tjestenina punjena raguom od muzgavaca na podlozi od kreme cvjetače s motarom i listom divljeg komorača, konfitirana morska mačka na kremi od špinata i feta sira te prijana grdobina na podlozi od sotiranog radiča, aromatiziranog acetom od smokve i čipsom od pastrnjaka.
Slavili smo ovo Valentinovo u duhu njegovih riječi s kojima nas je podsjetio koliko su srce i ljubav životno bitni: „Naše srce štitimo zdravom prehranom pogotovo ako unosimo veće količine ribe, a kroz tehnike kuhanja čuvamo hranjive vrijednosti tako da bi bile dobre za naše srce jer zapravo voleći sebe – volimo druge!“
Galerija fotografija