Uspješno završena učenička ljetna stručna praksa na moru - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Uspješno završena učenička ljetna stručna praksa na moru

Ostale vijesti

12 rujna, 2022

Forest Art 2022

9 rujna, 2022

Učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek i ovoga su ljeta bili na stručnoj praksi u Aminess Hotels & Campsites u Novigradu i Njivicama. Svojevrstan je to projekt koji škola provodi i njeguje dugi niz godina u nekim od renomiranih hotela i odmarališta duž cijele jadranske obale. Organizirana ljetna praksa njeguje se iz više razloga. Naglasak je na kvalitetnom, stručnom usavršavanju učenika jer se učenici na najbolji mogući način upoznaju sa načinom i organizacijom rada kompleksnog ugostiteljskog objekta.

Učenici su utvrđivali su postojeća znanja, usvajali nova i prakticirali vještine te se u slobodno vrijeme dobro zabavljali. I uz sve to, njihov im je rad bio plaćen. Stoga ne čudi što učenici redovito odlaze na ljetnu praksu tijekom svoga školovanja, a mnogi odluče nakon prakse nastaviti raditi preko učeničkog servisa.

U ljetnoj praktičnoj nastavi sudjelovalo je 105 naših učenika u zanimanjima kuhar, konobar i recepcionar. Rad učenika je bio organiziran u dvije smjene, obje u trajanju od 34 dana. Prva smjena na put je krenula 22. lipnja i vratila se 25. srpnja, kada ih je zamijenila druga smjena, koja se vratila 28. kolovoza.

Naša škola učenicima omogućava da na taj način rade u realnim i intenzivnim uvjetima, gdje stječu znanja i kompetencije, koje će im kasnije biti potrebne tijekom profesionalne karijere. Njihovi poslodavci pak jedva čekaju da naši učenici dođu kod njih, a posebno veseli što svake godine neki naš učenik dobije i stalni posao”, ravnatelj Andrej Kristek.

Radimo, uživamo kao na godišnjem odmoru i primamo plaću!

“ Ovo mi je bila druga godina zaredom da sam išao na stručnu praksu u istarskom Novigradu. Bilo je super, to je izvrsno iskustvo jer bačen si u vatru i tako najbolje naučiš. Morao sam raditi brzo i ažurno jer čim jedno jelo završimo već drugo moramo pripremiti, to je nezamjenjiv doživljaj”, učenik 4. K Matija Vidaković.

Prilika je to koja se ne propušta.  Kuhaju, poslužuju, komuniciraju s gostima na recepciji.

“ Bila sam na praksi u Njivicama gdje sam radila kao konobarica. Najzanimljivije mi je bilo raditi s gostima i čini me sretnom što su se gosti oduševili našim znanjem. Stoga se zahvaljujem školi na dobivenom znanju i što su me preporučili”, učenica 4. K Petra Rakušić.

Znamo da praksa čini majstora pa je tako novo iskustvo korisno za njihova buduća zanimanja. Osim prakse u struci, učenici su u kontaktu sa stranim gostima te uvježbavaju i komunikaciju na stranim jezicima koje uče u školi.

Na ljetnoj praksi radila sam kao kuharica. Iskustva su mi pozitivna, a ono što bih posebno izdvojila je da sam naučila raditi pod pritiskom te da su me ostale starije kolege tretirale kao odraslu osobu, što mi je pomoglo da se lakše nosim sa izazovima u kuhinji”, Lucija Belak, učenica 4. H.

“ Bio sam na stručnoj praksi u Njivicama gdje sam radio kao konobar. Upoznao sam nove kolege i stekao nove vještine. Postao sam samostalniji u radu što su očito primijetili i poslodavci jer su me zvali da dođem slijedeće godine raditi na sezonu”, učenik 4. K Dorian Brdarić.

Mnogi učenici nakon prve ljetne prakse, odlučuju se ponovno ići, kako bi sve što su naučili na nastavi primijenili u stvarnim situacijama.

Već sam treću godinu bila u Njivicama i osjećaj je izvanredan. Raditi s ljudima s kojima možeš komunicirati na stranim jezicima praktički proširuje naše znanje. Posebno pohvaljujem moj tim kolega s kojima sam radila jer je naprosto bio sjajan”, učenica 4. F Izabella Vitman.

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr