RCK VIRTUS: Počeli smo s realizacijom projekta Urbani vrt – učionica na otvorenom - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

RCK VIRTUS: Počeli smo s realizacijom projekta Urbani vrt – učionica na otvorenom

Ostale vijesti

12 rujna, 2022

Forest Art 2022

21 listopada, 2022

Snimanjem prostora i prvim mjerenjima koja su napravili učenici Graditeljsko-geodetske škole Osijek počeli smo prvu fazu projekta „Urbani vrt – učionica na otvorenom“, u srijedu, 19. listopada. Ideja je projekta koji u realizaciji okuplja nekoliko škola: GGŠO, Obrtničku školu Osijek, Srednju strukovnu školu „Antuna Horvata“ Đakovo s domaćinom Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek povezati srednjoškolce različitih struka kako bi se međusobno upoznali, upoznali zanimanja za koja se obrazuju te uvidjeli koje su sve poveznice među njima i suovisnosti njihovih struka.

Plan je na slobodnom prostoru između ograde škole i nastavno-sportske dvorane izgraditi urbani vrt s povišenim gredicama u kojima će učenici RCK UTŠO uzgajati povrće koje će potom koristiti u pripremi jela u školskim praktikumima kuharstva. Prostor, visoke gredice i klupe osmislit će učenici arhitektonski tehničari, geodeti će izvršiti mjerenja, a potom će učenici Obrtničke škole izraditi urbanu opremu od recikliranog materijala. Sadnice će pripremati đakovački učenici SSŠ „Antun Horvat“ dok će učenici RCK UTŠO brinuti o vrtu sa svojim nastavnicima te omsiliti i provesti kuharsku radionicu za svoje vršnjake iz navedenih škola s jednostavnim jelima pripremljenih od namirnica iz školskoga vrta.

Prva faza projekta počela je dolaskom učenika 3. razreda arhitektonski tehničar s nastavnicama struke Valentinom Slabinac i Margaretom Trconjić koji su fotografirali prostor te dobili smjernice za rad: količinu i dimenzije visokih gredica te njihov položaj u prostoru s obzirom na osunčanost terena.

Prije početka rada, ravnatelj RCK UTŠO Andrej Kristek proveo je učenike kroz školu, pokazao im je novi, suvremeno opremljeni pokazni praktikum, financiran iz projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020. Obišli su i vršnjake na satu praktične nastave iz kuharstva, te su gledali kako učenici 3. E razreda pripremaju topla predjela. Potom su svi zajedno izašli na prostor budućeg urbanog vrta gdje im je Ivana Draganić, zadužena za vidljivost, komunikaciju i horizontalne aktivnosti RCK VIRTUS predstavila ciljeve, svrhu i način realizacije projekta. Projektu su se priključili nastavnici kuharstva Miroslav Balažić i Damir MIkulić te nastavnici stranih jezika i ekonomske grupe predmeta.

„Urbani vrt – učionica na otvorenom“ provodi se u sklopu horizontalnih aktivnosti projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020, a bit će uključen u aktivnost rada Eko škole.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr