RCK VIRTUS: Za kraj slasna omamina blagdanska jela! - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

RCK VIRTUS: Za kraj slasna omamina blagdanska jela!

Ostale vijesti

12 rujna, 2022

Forest Art 2022

7 prosinca, 2022

Kako su izgledali božićni blagdani nekada u obiteljima osječkih Nijemaca, pokazali su naše učenice i  učenici 2. C, 3. H i 2. i 3. S.  Gastronomska tradicija Badnjaka i Božića, no i cijeloga adventa bila je mirisna i slasna nekada, kao i danas kad je tijekom zadnje radionice “Što ćeš danas jesti?” zamirisala Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek.

Slastičarke su pripremale tri vrste sitnih božićnih kolača: medenjake, krancle i vanilin kiflice, u suvremenoj verziji koja uključuje maslac i margarin umjesto svinjske masti. Sitni su se kolači pekli tijekom cijeloga adventa, a one su tri vrste pripremile u nekoliko sati.

Kuharice i kuhari složili su posnog šarana koji se jeo na badnju večer i to prema originalnom receptu kako su ga osječke omame pripremale na luku, riži i krumpiru. Za božićni ručak obično se jela patka ili guska, hrskavo pečena i punjena filom od iznutrica i kruha, s mlincima.

Projekt „Što ćeš danas jesti?“ provodi Njemačka zajednica Zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka, uz mentorstvo troje nastavnika struke Marine Majdenić, Spomenke Dundović i Zdravka Perkovića, a sve u sklopu provedbe horizontalnih aktivnosti projekta RCK VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti i u pokaznom praktikumu, financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Učenice i učenici kroz pet radionica naučili o gastronomskoj tradiciji njemačkih obitelji, naučili su pripremati stara i zaboravljena jela, kojima su podarili “novi štih”. Uz učenje recepata i tehnika pripreme hrane, zabavili su se pripremajući slasna jela i družili su se uz degustacije. Od sada će biti lako odgovoriti na pitanje: “Što ćeš danas jesti?”.

U galeriji pogledajte čaroliju koju su pripremile slastičarke i kuhari te kuharice iz 2. i 3. S, 2. C i 3. H razreda. I vaš blagdanski stol može kao i njihov izgledati slično i zamirisati vaš dom.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr