RCK VIRTUS: Učenici oživljavaju švapska jela osječkih omama - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

RCK VIRTUS: Učenici oživljavaju švapska jela osječkih omama

Ostale vijesti

12 rujna, 2022

Forest Art 2022

15 studenoga, 2022

Stara njemačka jela osječkih omama (baka) pripremaju učenice i učenici, kuhari i slastičari,  Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek. Kuhaju, peku i čuvaju tradiciju u pokaznom praktikumu, u sklopu projekta „Što ćeš danas jesti?“ Njemačke zajednice Zemaljske udruge Podunavskih Švaba iz Osijeka.

Mladi čuvari tradicije

– Ideja je očuvati njemačke, stare recepte i prenijeti ih na mlade generacije. Da se učenici, budući kuhari i slastičari upoznaju s receptima te ih kasnije, kad počnu raditi, koriste u restoranima, da ta jela i slastice ožive u menijima. Projekt financira Ministarstvo unutarnjih poslova i domovine Savezne Republike Njemačke, objasnila je Hanna Klein iz Njemačke zajednice. Projekt će se provodi u pet termina, prvi susret održan je 14. studenog, sudjelovat će minimalno 75 učenika koje će kroz recepte voditi nastavnica slastičarstva Marina Majdenić te nastavnici kuharstva Spomenka Dundović i Zdravko Perković.

-Zanimljivo je jer u sklopu hrvatske nacionalne kuhinje odrađujemo nacionalna jela i upravo će nam ovo dobro doći jer su se recepti njemačke kuhinje uvriježili u našim domaćinstvima i hrvatskoj gastronomiji. Već na prvom susretu smo vidjeli zainteresiranost učenika i radujemo se svakom sljedećem susretu, rekla je nastavnica kuharstva Spomenka Dundović koja je s učenicima pripremala svima poznatu ajnpren juhu.

Otkrivanje novih recepata

Slastičarke iz 2. S pripremile su rolat s pekmezom od šljiva i biskvitni kuglof, slastice koje su omame pravile za uživanje uz popodnevni čaj ili kavu.

– Slastice su stare i dobro nam poznate jer su još uvijek u uporabi. Učenici su zadovoljni, nadaju se da će stečena znanja upotrijebiti jer kod kuće rade slične stvari. Puno stvari moraju procijeniti, da bi mogli odraditi konačno jelo. A svoja znanja vezuju uz iskustvo od kuće i u školi, objašnjava nastavnica slastičarstva Marina Majdenić.

-Bilo je zabavno raditi, malo je stresno, ali jako zanimljivo. Naučili smo napraviti njemački kuglof, nisam ga nikad prije radila, nisam imala priliku dok smo raolate radili, ispričala je Marija Ana Kiš iz 2. S.

Budući kuhari pripremali su krumpir s pržolicom i punjena pileća prsa s lješnjakom. Oživljena gastronomija osječkih Nijemaca zainteresirala je učenike i mirisima napunila cijelu Ugostiteljsko-turističku školu.

“Filmska” kuharica

-Bilo je vrlo interesantno, dosta se toga može naučiti kroz stare recepte. Kod kuće pravimo kuglof i rolate, ali juhu ne baš. Jela su sočna i ukusna. Naučio sam tehnološke postupke, poput poširana jaja. I sve što sam naučio, primjenjivat ću na praksi, u školi i kod kuće jer mi se sve svidjelo, rekao je Jurica Jaman iz 2 razreda.

Po završetku projekta „Što ćeš danas jesti?“ objavit će se knjižica recepata. Budući da se postupak pripreme svakog jela snimao, recepti će i u video formatu  biti objavljeni na web stranici i YouTube kanalu Njemačke zajednice.

Projekt je financiralo Ministarstvo unutarnjih poslova i domovine Savezne Republike Njemačke, a provodi ga Njemačka zajednica  Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj, Osijek u suradnji s RCK UTŠO, u sklopu horizontalnih aktivnosti projekta VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti – KK.09.1.3.01.0020, koji je financirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr