Upoznavanje s finskim obrazovnim sustavom - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Upoznavanje s finskim obrazovnim sustavom

Ostale vijesti

12 rujna, 2022

Forest Art 2022

2 rujna, 2022

Od 22. do 26. kolovoza 22, nastavnici UTŠ i Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Osijek, zajedno s predstavnicom OBŽ boravili su u Helsinkiju (Finska) u studijskom posjetu. Posjet je organizirao Filozofski fakultet Osijek u sklopu projekta RCK VirtuOs – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva s ciljem osnaživanja psiholoških  kompetencija nastavnika. Imali su priliku posjetiti finsku Agenciju za odgoj i obrazovanje (Finnish National Agency for Education – EDUFI) gdje su se upoznali s finskim obrazovnim sustavom i ulogom Agencije za obrazovanje, mehanizmima koji osiguravaju inkluziju (učenika s teškoćama u razvoju, pripadnika etničkih manjima, učenika slabijeg socioekonomskog statusa) te nacionalnim kampanjama zaštite dobrobiti učenika i nastavnika (zaštita od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja).

Također, posjećene su i Škola za obrazovanje nastavnika strukovnog obrazovanja HAAGA HELIA pri Sveučilištu za primijenjene znanosti (HAAGA-HELIA, University of Applied Sciences, School of Vocational Teacher Education), Omnia – regionalni centar izvrsnosti za Espoo regiju (Omnia – the Joint Authority of Education in the Espoo region) i Viikki škola za obrazovanje nastavnika (Viikki Teacher Training School).

Tijekom tih posjeta sudionici su detaljnije upoznati s programima pojedinih škola, primjeni kurikuluma za dobrobit učenika i studenata, razmjenjivali su iskustva i uspoređivali finski i hrvatski odgojno-obrazovni sustav te raspravljali o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu te potencijalnim rješenjima.

Autorica videa prof. Tajana Lubina-Jukić prenijela je pozitivna iskustva svih sudionica i primjere dobre prakse ovim zanimljivim zapisom.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr