RCK VIRTUS: Za kraj slasna omamina blagdanska jela!
Ostale vijesti
Kako su izgledali božićni blagdani nekada u obiteljima osječkih Nijemaca, pokazali su naše učenice i učenici 2. C, 3. H i 2. i 3. S. Gastronomska tradicija Badnjaka i Božića, no i cijeloga adventa bila je mirisna i slasna nekada, kao i danas kad je tijekom zadnje radionice “Što ćeš danas jesti?” zamirisala Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek.
Slastičarke su pripremale tri vrste sitnih božićnih kolača: medenjake, krancle i vanilin kiflice, u suvremenoj verziji koja uključuje maslac i margarin umjesto svinjske masti. Sitni su se kolači pekli tijekom cijeloga adventa, a one su tri vrste pripremile u nekoliko sati.
Kuharice i kuhari složili su posnog šarana koji se jeo na badnju večer i to prema originalnom receptu kako su ga osječke omame pripremale na luku, riži i krumpiru. Za božićni ručak obično se jela patka ili guska, hrskavo pečena i punjena filom od iznutrica i kruha, s mlincima.
Projekt „Što ćeš danas jesti?“ provodi Njemačka zajednica Zemaljska udruga Podunavskih Švaba iz Osijeka, uz mentorstvo troje nastavnika struke Marine Majdenić, Spomenke Dundović i Zdravka Perkovića, a sve u sklopu provedbe horizontalnih aktivnosti projekta RCK VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti i u pokaznom praktikumu, financiranom iz Europskog fonda za regionalni razvoj.
Učenice i učenici kroz pet radionica naučili o gastronomskoj tradiciji njemačkih obitelji, naučili su pripremati stara i zaboravljena jela, kojima su podarili “novi štih”. Uz učenje recepata i tehnika pripreme hrane, zabavili su se pripremajući slasna jela i družili su se uz degustacije. Od sada će biti lako odgovoriti na pitanje: “Što ćeš danas jesti?”.
U galeriji pogledajte čaroliju koju su pripremile slastičarke i kuhari te kuharice iz 2. i 3. S, 2. C i 3. H razreda. I vaš blagdanski stol može kao i njihov izgledati slično i zamirisati vaš dom.