Mia Lalić, studentica - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Mia Lalić, studentica

27 studenoga, 2022

Mia tvrdi kako je oduvijek znala da se u životu ne želi baviti statičnim uredskim poslom. Željela je buran i energičan posao u društvenom sektoru u kojemu bi uvijek bila okružena ljudima i u kojemu bi zaista mogla napraviti nešto. U trenutku upisivanja srednje škole nije poznavala sve opcije koje su se zapravo nudile, nego je, kao i većina, znala za svaku gimnaziju i poneku strukovnu školu. Imala je sreće što su njezini roditelji prepoznali ono što voli, prije nego što je možda i sama toga bila svjesna pa je tako majka spojila Mijinu ljubav prema organizaciji, društvenim predmetima i stranim jezicima i usmjerila ju prema Ugostiteljsko-turističkoj školi u Osijeku. Od prvog je dana znala da nisu pogriješili s odabirom. Škola, ali i smjer hotelijersko-turistički tehničar, ponudili su joj brojne mogućnosti tijekom samog školovanja – počevši od gimnazijskog obrazovanja pa sve do okušavanja u praktičnom području. Najviše je voljela raditi na raznim projektima i natjecanjima, a od najupečatljivijih iskustava izdvaja sudjelovanja u StoryMaps natječaju pod vodstvom profesora Bujadinovića, školska i županijska natjecanja iz francuskog jezika pod vodstvom profesora Pehe, sudjelovanje u školskom projektu PUT pod vodstvom profesorice Baraban, rad na projektu kreativnOSt pod vodstvom razrednice Klanac i sudjelovanje na međunarodnoj smotri Več znanja za več turizma pod vodstvom profesorice Čuljak. Iako se rado prisjeća praktičnih iskustava koja su joj dodatno uljepšala srednjoškolsko obrazovanje, uvijek se voli osvrnuti na kvalitetno gimnazijsko obrazovanje koje je i više nego dovoljno za polaganje mature, bez dodatnih instrukcija, te upisivanje željenog fakulteta. Tako se 2021. godine upisala kao 11. od 260 redovnih studenata na Ekonomski fakultet u Osijeku. Ističe kako joj je drago što nije pogriješila ni s ovim odabirom jer u njemu i dalje svakodnevno prepoznaje nešto što je naučila u srednjoj školi.

Od početka je svog akademskog obrazovanja aktivna članica jedne od najvećih svjetskih studentskih organizacija – AIESEC. AIESEC joj daje ono praktično znanje koje joj je pružala i Ugostiteljsko-turistička škola te joj upotpunjava i uljepšava studentske dane.

Školovanje u našoj školi pružilo joj je, ponosno kaže, razvitak brojnih kvaliteta koje koristi u svakodnevnom životu. Razvijala je svoje organizacijske i komunikacijske vještine i učila o međuljudskim odnosima u poslovnom smislu. Najviše je zahvalna što joj je upravo ono omogućilo dva moguća puta – ulazak na tržište rada, ali i daljnje obrazovanje u akademskom smislu.

Kolegama koji se danas školuju za rad u ugostiteljstvu i turizmu poručuje da ugrabe svaku priliku za praktičnom nastavom, projektima i natjecanjima. Budite uključeni u što više izvannastavnih aktivnosti jer to, zajedno s formalnim obrazovanjem, čini dobitnu kombinaciju, zaključuje Mia.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr