Ivan Lasić, student enogastronomije - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Ivan Lasić, student enogastronomije

2 siječnja, 2023

Ivan Lasić već je od petog razreda osnovne škole razmišljao o kuharstvu. Oduvijek je volio kuhati i dodavati nekakve svoje namirnice u već postojeće recepte te na taj način pripremati malo drugačija i originalna jela. Iz tog je razloga 2017. upisao kuharstvo u našoj školi, a upravo mu je taj predmet ubrzo postao i najdraži. Cijenio je to što im je strukovni učitelj Zdravko Perković uvijek davao slobodu da sami naprave jelo i dodaju svoj poseban doprinos u dekoraciji i prezentaciji jela. Na posluživanju mu se najviše sviđala cjelina vezana uz pripremanje barskih mješavina koje je učitelj Pataki jako dobro i profesionalno objasnio i pokazao. Osim toga, uživao je u tome što je uvijek mogao sudjelovati u različitim projektima i edukacijama koje su mu mnogo pomogle u daljnjem obrazovanju i radu.  Koristilo mu je i iskustvo praktične nastave koju je odradio u Restoranu Park u Valpovu kao i u Hotelu Zelenkrov u Čepinu, a ističe kako je iza njega i dvogodišnji posao kuhara u zagrebačkom Westinu. Nakon trogodišnjeg školovanja, upisao je nastavak obrazovanja, a nakon što je maturirao kao turističko-hotelijerski komercijalist 2022. upisao je Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Iz srednjoškolskih dana pamti anegdotu koju nam je ispričao: Zajedno sa profesorom Perkovićem i profesoricom Dundović pripremali smo catering u Hotelu Lav u Vukovaru povodom Dana turizma koji su se održavali u dvorcu Eltz. Kada smo pripremili sva jela (plate i gulaš), sve smo utovarili u kombi te me vlasnik hotela zamolio da ostanem iza u kombiju i pripazim na hranu tijekom kratke vožnje preko nasipa do dvorca. Kada se vozilo popelo na nasip, sva je hrana počela klizati prema meni, gulaš se počeo izlijevati iz jušnika, a ja nisam mogao učiniti ništa jer se ni ja nisam imao ni za što držati tijekom vožnje. Na kraju smo sve uspjeli popraviti i sve je završilo u najboljem redu.

Danas ističe kako je u ovoj struci najbitnija organizacija, čistoća i urednost radnog prostora koja uvelike pridonosi kvaliteti, brzini i sigurnosti pripreme gotovih jela. Jednako je značajno i dobro poznavanje namirnica, normativa i kalkulacija cijene jela koja pridonose uspješnoj i organiziranoj kuhinjskoj administraciji. Kao mladom i perspektivnom kuharu najviše mu se sviđa priprema jela od mesa i različitih vrsta tijesta, ali i Fine Dining priprema jela te pripremanje barskih  mješavina.

Kao novopečeni student primjećuje kako se ugostiteljsko-turistički sektor u Slavoniji počeo jako dobro razvijati pa je postao prepoznatljiv u svijetu. Smatra da postoje velike mogućnosti zapošljavanja u Slavoniji te da će se u godinama koje dolaze one dalje širiti. Na samom kraju, njegov je savjet budućim ugostiteljima: Posao u turističkom sektoru vrlo je težak, ali svaki trud bude nagrađen i prepoznat. Nikada ne treba odustajati, već treba biti uporan i slijediti svoj san na putu koji će ponekad biti trnovit.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr