Marijana Rajš, Shift leader Hotel Rixos Premium Dubrovnik - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Marijana Rajš, Shift leader Hotel Rixos Premium Dubrovnik

Ostale vijesti

9 siječnja, 2022

Renata Šimunović, kuharica

8 siječnja, 2022

Martina Šamadan, kuharica

29 prosinca, 2021

Iva Gracek, kuharica

29 prosinca, 2021

Ivica Brtan, konobar

29 prosinca, 2021

Robertino Marinjak, konobar

28 prosinca, 2021

Zdravko Perković, kuhar

28 prosinca, 2021

Andrej Kristek, kuhar

27 prosinca, 2021

Spomenka Dundović, kuharica

27 prosinca, 2021

Viktor Polić, konobar

27 prosinca, 2021

Janoš Salai, konobar

24 prosinca, 2021

Saša Šokman, konobar

22 prosinca, 2021

Ivan Đukić, kuhar

21 prosinca, 2021

Dario Varmuža, kuhar

21 prosinca, 2021

Mateo Meković, kuhar

21 prosinca, 2021

Darko Grisbaher, konobar

19 prosinca, 2021

Sara Isić, kuharica

8 studenoga, 2022

Donosimo zanimljiv intervju s našom bivšom učenicom Marijanom Rajš koji su obavile naše učenice Ana Zdravčević, Lea Petrušić, Krunoslava Kušenić i Rebeka Kovačević tijekom sudjelovanja na manifestaciji Dubrovnik Expo koje se odvijao u Hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

  1. Kada ste shvatili da se želite školovati u turizmu i ugostiteljstvu?

Još dok sam bila u osnovnoj školi uvijek sam željela raditi posao s ljudima, volim biti u interakciji s ljudima, snalaziti se u različitim situacijama koje ovaj dinamičan posao donosi.  Tijekom srednjoškolskog školovanja nastavni plan i program bio mi je zanimljiv, te sam zajedno s predanim profesorima u školi sudjelovala na raznim radionicama i Gastro natjecanju koje me dodatno pripremilo za daljnje obrazovanje na fakultetu.

  1. Tko vam je bio nastavnik struke koji vas je usmjeravao?

Moja razrednica Vesna Betlehem je jedna od onih koji su uvijek bili tu za nas i ništa nije bilo nemoguće. Profesora struke sam imala više s obzirom na to da je moj smjer bio turističko-hotelijerski komercijalist. Profesorica kuharstva mi je bila Jelica Černi dok je profesor posluživanja bio Robertino Marinjak.

  1. Što Vam se najviše svidjelo u školi?

Najviše mi se svidio nastavni program i praksa koju smo odrađivali. Kroz svoje školovanje sam naučila jako puno teorije kao i praktičnog dijela. Iako sam tijekom školovanja znala da ću se nastaviti baviti turizmom nisam imala predodžbu u kojem točno sektoru želim biti u kojem bih mogla pokazati sve svoje vještine i sposobnosti. Pri samom kraju srednje škole odlučila sam nastaviti daljnje školovanje na fakultetu i tada sam se odlučila na trenutni posao u hotelu. Praktični dio koji sam naučila u školi mi je puno pomogao u gradu poput Dubrovnika kada sam bila u potrazi za sezonskim poslovima dok mi je u isto vrijeme teorijski dio naučenog znanja pomagao na samom fakultetu, s obzirom na to da se sve sistemski nadograđivalo.

  1. Možete li nam ukratko opisati svoj profesionalni put od završetka srednjoškolskog obrazovanja do današnje pozicije?

Na kraju srednje škole 2015. godine, znala sam da će odlazak u najjužniji grad Hrvatske biti izazovan i pomalo težak ali to je bilo ono što sam stvarno željela. Nakon upisa turističkog smjera na Sveučilištu u Dubrovniku i završenog preddiplomskog studija odlučila sam otići na razmjenu studenata Erasmus u Italiju na Double Degree studij na engleskom jeziku. Nakon povratka u Hrvatsku i upisa magisterija na istom sveučilištu paralelno sam počela raditi u hotelu Rixos Premium, na poziciji FinEx agenta, odnosno na telefonskoj centrali hotela. Nakon toga sam počela raditi na recepciji kao Reception Agent odnosno recepcionar. Sretna sam što radim ovaj posao, rad s ljudima me čini sretnom bez obzira nalazim li se u pozitivnim ili negativnim situacijama, najbitnije mi je da su gosti uvijek sretni i da im uz znanje koje imamo i malo dobre volje uspijemo pomoći. Hotel kao ovaj s 310 smještajnih jedinica je za svakog radnika izazov, situacije su nepredvidive i za to moramo biti spremni. Bitno je da za sve što radimo imamo volje i želje.

  1. Koje su Vam vještine i savjeti pomogli u karijeri?

Moja komunikativnost, a u isto vrijeme empatična strana, koja me dovela do trenutnog mjesta gdje se nalazim. Uvijek se treba truditi biti bolji, naći neko područje koje još niste istražili neke nove zadatke kako vam trenutni posao ili nešto sto radite ne bi postao monoton. Savjet koji mi je u glavi za sve što radim, je savjet moje mame i razrednice da ne odustanem. Dosta mladih nakon određenih razočaranja ili prepreka odustane, ali to je ono što će vam u budućnosti biti vjetar u leđa.

  1. Što nudi ugostiteljsko-turistički sektor u Slavoniji/ Hrvatskoj kada je u pitanju zapošljavanje, napredovanje, karijera/razvoj prema vašem mišljenju?

Prostora za razvoj i napredovanje ima, pogotovo mladi ljudi koji se trenutno školuju, smatram da imaju odlične programe, mogućnosti i primjere prave prakse koji će ih usmjeravati u daljnjem obrazovanju i jednog dana poslu. Turistički sektor je u gradu Dubrovniku jedan od najrazvijenijih i samim time nudi veliki broj mogućnosti. Iako ne idem često u Slavoniju kad god odem vidim se da se razvija; da ne stagnira, te da se razvija na bolje. Poražavajuća stvar za mene, koja sam provela 4 godine u Osijeku i evo sada 7 godina u Dubrovniku je odlazak mladih iz zemlje koja ima mogućnosti i potencijala, ja možda nisam pronašla taj potencijal u svojoj Slavoniji, ali ovdje gdje sam trenutno jako sam sretna i zadovoljna. Prije svega sretna što sam ostala u Hrvatskoj. Također bih htjela napomenuti da sam radila i izvan Hrvatske u istoj grupaciji Rixos Hotels, ali sam se uvijek vraćala u Hrvatsku. Lijepo je otići i probati nešto novo, naučiti jezik i onda se vratiti i naučeno implementirati ovdje.

  1. Što bi ste poručili kolegama koji se danas školuju za rad u ugostiteljstvu i turizmu?

Škole, pogotovo strukovne neovisno o kojoj grani pričamo omogućuju dobre nastavne materijale, moderno opremljene praktikume, mogućnosti odlaska na stručne praske, inozemna natjecanja, sudjelovanja u projektima s profesorima, a samim time i mogućnost putovanja. Konkretno u mojem slučaju  nijednu od gore navedenih prilika nisam propuštala kako u srednjoj školi tako ni na fakultetu, upoznala sam jako puno ljudi, stekla poznanstva i iskustvo koje mi je jako pomoglo u samorazvoju i napretku.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr