Renata Forjan, hotelijersko-turistička tehničarka
Ostale vijesti
Renata Forjan pola svog života radi u turizmu. Oduvijek ju je zanimala geografija, različite kulture, običaji pojedine zemlje, njihova gastronomija, a najveća joj je ljubav bilo učenje novih jezika. Iz tih razloga 1993. godine bez dvojbe je upisala Ugostiteljsko – turističku školu u Osijeku, smjer hotelijersko-turistički tehničar.
Tadašnji program bio joj je zanimljiv, a posebno ju je privukla činjenica da se u sklopu nastavnog programa uče i tri strana jezika. Stečeno znanje u srednjoj školi joj je pomoglo, ali kako se nije odmah zaposlila u turističkoj agenciji ili na recepciji nekog hotela, morala je iznova naučiti određene vještine i steći određeno iskustvo. Smatra da je program, barem tada, previše bio usmjeren upravo na hotelsko poslovanje i poslovanje turističke agencije i da se nije dobilo jedno šire znanje o drugim oblicima turizma na tržištu. Tvrdi kako je tada bilo malo praktične nastave što je zapravo ključno jer se tamo stječe znanje za dobrog ugostitelja/hotelijera i općenito osobe koja radi u turizmu.
Iz svojih srednjoškolskih dana pamti jednu anegdotu koju je podijelila s nama: Na praktičnoj nastavi na recepciji jednog osječkog hotela u prvom razredu sam dobila vrlo strogog šefa recepcije koji nas je stalno maltretirao, posebno mene. Dao mi je ocjenu vrlo dobar (4) za odrađenu praktičnu nastavu (što je tada bilo nezamislivo jer iz prakse svi dobivaju 5) i rekao mi je da sam previše tiha i stidljiva te da neću nikada uspjeti u turizmu. Gle čuda, ipak jesam. Taj šef recepcije mi je dao još veću motivaciju da mu dokažem suprotno.
Nakon završetka srednje škole nije odmah nastavila školovanje, nego se okušala u više različitih poslova tražeći sebe i svoju priliku, uglavnom u ugostiteljstvu i u sezonskom radu na Jadranu.
Tek 2000. godine otvorila se prilika u Parku prirode Kopački rit, prvo na različitim projektima, zatim u turističkom odsjeku u kojemu je provela gotovo 20 godina. Najprije su to bili poslovi turističkog vođenja, poslije organiziranje i osmišljavanje programa, edukacija i drugih potrebnih aktivnosti vezani uz turizam u zaštićenom području. Uz posao, 2009. godine upisala je i studij Engleskog i Mađarskoga jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Ubrzo je imenovana i voditeljicom Odsjeka za promociju Parka prirode Kopački rit, a trenutno radi na mjestu direktorice Turističke zajednice Općine Bilje – Kopački rit.
U ovom dijelu Hrvatske sve više ima mogućnosti za ugostiteljsko-turistički sektor i sigurna sam da će u budućnosti biti još veća potreba za kvalitetnim kadrom, ali moramo biti jako oprezni s obzirom na to da se velik broj ljudi odlučuje za rad u ugostiteljstvu i turizmu, a velikim dijelom su to ljudi koji su nestručni. Onog trenutka kada poslodavci budu spremni pošteno i dobro platiti kuhara/konobara/turističkog djelatnika i kada se postrože kriteriji zapošljavanja osoba u našem sektoru, krenut će situacija u dobrom smjeru, tvrdi Forjan.
Zaključuje kako ne postoji poseban recept za uspjeh, nego je važno imati volju i motivaciju. Čvrsto vjeruje kako se turizam živi i nikada ne „odrađuje“!