Ivan Đukić, kuhar - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Ivan Đukić, kuhar

22 prosinca, 2021

Njegova uspješna priča započinje slučajno; želio je upisati program slastičara, ali ga je brat kuhar nagovorio da se okuša u kuharstvu. Kada se upisao u Ugostiteljsko-turističku školu, odlučio se kuharstvom zaista i baviti. Spomenuti je program završio 1998. godine, a rado pamti ljetnu praksu, točnije prvo radno iskustvo u hotelu Adriatic u Omišlju na otoku Krku. Nastavnike struke naziva pravim motivatorima i uzorima, posebice Spomenku Dundović s kojom je odradio i prvi domjenak; hladni buffet stol prigodom proslave četrdesete obljetnice škole.

Poslovni put započeo je u pizzeriji Nessy, nastavio ga kao majstor na roštilju u pizzeriji Palladio, šef kuhinje u restoranu Fratelli, a trenutno je zaposlen na mjestu šefa kuhinje u restoranu Lipov hlad u Osijeku. Osim toga, obnaša i funkciju predsjednika Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije. Može se pohvaliti i činjenicom da je član hrvatske kulinarske reprezentacije s kojom je osvojio i brojne nagrade, a posjeduje i iskustva sudca na kulinarskim i strukovnim natjecanjima.

Danas tvrdi kako su mu nastavnici dali početni zamah, ali se tijekom vremena samostalno razvijao, pratio i istraživao ono što ga je zanimalo. Ističe i potrebu kvalitetno odrađenog radnog vremena, ali i stalnog usavršavanja koje će pomoći da se ne „ukalupite“. Smatra kako je za dobrog kuhara, uz neprekidnu edukaciju, nužno i praćenje tržišta. Ono funkcionira na trendovskim temeljima, ali dobar bi kuhar, tvrdi Đukić, trebao predvidjeti trendove i istraživati mogućnosti kulinarstva. Osobno ga zanima i casual food, comfort food, fine dining, catering kao i banket.

Njegovi su savjeti mladim kuharima vezani uz ostanak u Hrvatskoj jer smatra kako se ne isplati otići u neku europsku zemlju i patiti za domovinom. Vjeruje kako bi lokalni chefovi mogli i trebali animirati mlade ugostitelje te im pokazati kako je i ovdje moguće uspjeti. U početku ne gledajte na novac nego na znanje jer ako se zalijepite za novac, onda tu nema razvoja. Treba se postupno razvijati i tek tada dolazi zarada, tvrdi Ivan Đukić.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr