Saša Šokman, konobar - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Saša Šokman, konobar

24 prosinca, 2021

Saša Šokman Ugostiteljsko-turističku školu završio je sada već davne 1991. godine. Prisjeća se kako mu je razrednica bila  Lidija Njegomirović, a nastavnici Dundović i Dupor predavali su mu Ugostiteljsko posluživanje.

U to doba svi su učenici ugostiteljskog smjera zajedno pohađali nastavu tijekom prve dvije godine, a  tek bi se u trećem razredu opredijelili za određeni smjer. Konobari su tada morali imati bodovni prag za upis.

Saša se opredijelio za zanimanje konobara jer je to zanimanje bilo cijenjeno, a i otac mu je bio konobar.

 

Čak je 14 godina radio kao konobar u Bizovačkim toplicama koje su tada bile izuzetno posjećene i na glasu kao vrlo popularno mjesto, a zatim u baranjskom restoranu Kormoran tri godine. Jedne je ljetne sezone radio i u Poreču, ali tvrdi kako je rad u Slavoniji i Baranji bolji jer, unatoč tome što je na moru primao veću plaću, radio je mnogo, čak 300 sati. Danas je zaposlen kao voditelj smjene u restoranu Lipov hlad.

Još je kao mladi konobar najviše volio posluživanje vina, danas ističe kako mnogi ljudi i ne znaju koliko je konobarsko zanimanje kompleksno.

Osim što voli raditi s ljudima te ga odlikuje komunikativnost i ljubaznost, vjeruje kako konobar treba znati i prezentirati jelo i piće. Smeta ga rečenica Što će ti za to škola, to svatko zna raditi jer je činjenica kako danas mali broj konobara vlada vještinama poput flambiranja, filiranja i općenito pripreme jela pred gostima. U obrazovanju vidi prednost jer smatra da se u ovome poslu ipak cijeni znanje.

Učenicima savjetuje da se obavezno dodatno educiraju kao sommelijeri, baristi ili koktel majstori ovisno o tome što ih zanima i u kakvom se ugostiteljskom objektu vide u budućnosti. Ovo zanimanje pruža jako puno mogućnosti, a restorani u kojima su konobari i kuhari u interakciji najbolji je objekt, zaključuje Šokman.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr