Radimo, uživamo kao na godišnjem odmoru i primamo plaću! - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Radimo, uživamo kao na godišnjem odmoru i primamo plaću!

Ostale vijesti

9 siječnja, 2022

Renata Šimunović, kuharica

8 siječnja, 2022

Martina Šamadan, kuharica

29 prosinca, 2021

Iva Gracek, kuharica

29 prosinca, 2021

Ivica Brtan, konobar

29 prosinca, 2021

Robertino Marinjak, konobar

28 prosinca, 2021

Zdravko Perković, kuhar

28 prosinca, 2021

Andrej Kristek, kuhar

27 prosinca, 2021

Spomenka Dundović, kuharica

27 prosinca, 2021

Viktor Polić, konobar

27 prosinca, 2021

Janoš Salai, konobar

24 prosinca, 2021

Saša Šokman, konobar

22 prosinca, 2021

Ivan Đukić, kuhar

21 prosinca, 2021

Dario Varmuža, kuhar

21 prosinca, 2021

Mateo Meković, kuhar

21 prosinca, 2021

Darko Grisbaher, konobar

19 prosinca, 2021

Sara Isić, kuharica

23 srpnja, 2021

“Znamo da praksa čini majstora pa je tako novo iskustvo korisno za njihova buduća zanimanja. Djelatnici koji s njima ovdje rade imaju razumijevanja za sve sitne pogreške i nastoje im pokazati kako što bolje i učinkovitije odraditi posao. Osim prakse u struci, učenici su u kontaktu sa stranim gostima te uvježbavaju i komunikaciju na stranim jezicima koje uče u školi. Unatoč radu u smjenama imaju dovoljno vremena za odmor i druženje“ nastavnica Sandra Fićok.

Ljeto, sunce, more, kupanje i primjena znanja stečenog u školi. Naši učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i ovo ljeto su na stručnoj praksi u hotelima u Novigradu, Njivicama i Uvali Scott. Utvrđuju znanja, usvajaju nova i prakticiraju vještine te se u slobodno vrijeme dobro zabavljaju. I uz sve to, njihov im je rad plaćen. Stoga ne čudi što djeca odlaze redovno na ljetnu praksu tijekom svoga školovanja, a mnogi odluče nakon prakse nastaviti raditi preko učeničkog servisa.

Prilika koja se ne propušta

Kuhaju, poslužuju, komuniciraju s gostima na recepciji.

-Ovo je moja druga sezona kako radim, prvu godinu sam bila u Njivicama i oduševila se, zato sam odlučila ponoviti, ali u Novigradu. Puno toga sam naučila, toliko je dobro da sam odlučila ostati raditi preko učeničkog servisa. Ekipa na poslu je odlična, atmosfera je super, i puno se toga može naučiti o poslu i o životu, ispričala nam je učenica Rafaela Kofranek iz 2.h, smjer turističko-hotelijerski komercijalist. Dodaje kako preporučuje svima koji se dvoume da se ipak odvaže doći odraditi praksu na more.

– Radim u kuhinji, u novom okruženju. Iako ponekad zna biti naporno to je sve dio naše struke i moramo se na to naviknuti. Volim svoj posao, kaže budući kuhar Luka Lubina Jukić iz 2.d. razreda, ponosan na novo iskustvo koje je stekao u Novigradu.

Mnogi naši učenici nakon prve ljetne prakse, odlučuju svake godine doći ponovno tijekom svojega školovanja, kako bi sve što su naučili na nastavi primijenili u stvarnim situacijama.

– Zadnje tri godine dolazim na ljetnu praksu u Uvalu Scott zbog dobre atmosfere, dobar je šef i konobari s kojima radim, ali prvenstveno zbog toga što se svašta može naučiti. Slobodno vrijeme imamo pa je doslovno kao na godišnjem odmoru, a plaćom sam zadovoljna, priča Dora Eršetić iz 3.f, naša buduća recepcionarka.

Pod budnim okom nastavnika

Problema s učenicima nema. U njihovoj su pratnji naši nastavnici, koji se za trajanja ljetne prakse izmjenjuju svakih 12 dana. Oni vode brigu da se sva pravila od strane poslodavca gdje rade poštuju, ali i da učenici ispune svoje obaveze. Brinu se o njima, ako je potrebno odvesti ih liječniku, stomatologu, na izlet ili u izlazak u grad.

– Djeca su dobra. Smjena traje 35 dana i dnevna je satnica sedam sati s jednim slobodnim danom u tjednu. Konobari rade dvokratno, a kuhari prije podne za doručak i ručak ili popodne za ručak i večeru. Tako da imaju vrijeme za odmor, razbibrigu, kupanje i sunčanje, objašnjava nastavnica koja je u pratnji učenicima u Uvali Scott Silvija Bašić Palković.

Posao nije lak, praksa je prilika da vide što ih čeka u budućnosti, kad uzmu diplomu završnog ispita u svoje ruke i otisnu se na burzu rada.

– Sa svima se družimo u kuhinji i jako puno toga smo naučili. Svi su uljudni i dragi. Jest da nekad ostanemo malo duže raditi, ali sve ima svoje prednosti i mane, priča nam svoje prvo iskustvo učenik 1. e razreda Daniel Goretić, smjer kuhar. Nada se, kaže, da će se nagodinu vratiti u istu novigradsku kuhinju. Prvi je put i Matei Lovrić iz 2. h razreda. Turističko-hotelijerska komercijalistica radi kao konobarica.

-Toliko mi se ovdje sviđa da ću ostati i drugu smjenu, radno je vrijeme super i plaća. Imamo i dva topla obroka u danu, objašnjava Matea svoje razloge produženja boravka na moru.

Volim svoj posao

Pozdrave svojim razrednim kolegama u Osijek šalju učenici iz Njivica. Kažu, vrijeme im brzo prolazi.

-Radimo u restoranu Hotela Magal kako serviri. Imamo dvokratno radno vrijeme i unatoč tome stignemo si organizirati slobodno vrijeme. Ekipa s kojom radimo je ljubazna i susretljiva tako da smo puno od njih naučili. Zadovoljni smo jer je posao prilično dinamičan, priča nam u svoje ime Petra Rakušić iz 2. k i u ime svog kolege s kojim radi Mihaela Kneževića iz 1a. Neki već imaju i svoje uzore, pa žele u budućnosti biti poput njih.

– Radim na recepciji Hotela Magal. Zadovoljna sam i zahvalna  što imam prigodu vidjeti i raditi poslove za koje se školujem. Djelatnici hotela su susretljivi, imaju razumijevanja i uvijek su spremni pomoći te objasniti sve što nas zanima. Od šefice sam puno naučila i još učim. Zato sam odlučila ostati još na istom radnom mjestu nakon prakse i raditi preko učeničkog servisa, kaže Lucija Prša, učenica 3.f razreda. Učenici se ugodno osjećaju kada njihovi mentori imaju razumijevanja te puno znanja koje im mogu prenijeti.

– Naš je posao posluživati goste te ih upoznati s jelima u ponudi i načinom pripreme na integralnom stolu Hotela Magal. Atmosfera je izvrsna na poslu i sretne smo što radimo u takvom okruženju, slažu se razredne kolegice iz 2. d Petra Nemeth i  Anamarija Gudelj.

-Konobarica sam u Lunch baru hotela Veya, radim sve uobičajene poslove za koje se školujem. Djelatnici su mi uvijek spremni pomoći i ne zamjeraju mi početničke pogreške. Na poslu sam zadovoljna, pa prema potrebi ostanem i dulje raditi zato što volim taj posao i što želim raditi. Stoga sam odlučila nakon prakse produžiti svoj boravak radeći, prepričava svoja iskustva Ema Brozović iz 2.b.

Ljetna je praksa idealan način stjecanja znanja i vještina te nadogradnju svega što su učili tijekom školske godine na nastavi.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Dom učenika ugostiteljsko turističke škole

Grgura Čevapovića 26 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr