Radimo, uživamo kao na godišnjem odmoru i primamo plaću! - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Radimo, uživamo kao na godišnjem odmoru i primamo plaću!

23 srpnja, 2021

“Znamo da praksa čini majstora pa je tako novo iskustvo korisno za njihova buduća zanimanja. Djelatnici koji s njima ovdje rade imaju razumijevanja za sve sitne pogreške i nastoje im pokazati kako što bolje i učinkovitije odraditi posao. Osim prakse u struci, učenici su u kontaktu sa stranim gostima te uvježbavaju i komunikaciju na stranim jezicima koje uče u školi. Unatoč radu u smjenama imaju dovoljno vremena za odmor i druženje“ nastavnica Sandra Fićok.

Ljeto, sunce, more, kupanje i primjena znanja stečenog u školi. Naši učenici Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole i ovo ljeto su na stručnoj praksi u hotelima u Novigradu, Njivicama i Uvali Scott. Utvrđuju znanja, usvajaju nova i prakticiraju vještine te se u slobodno vrijeme dobro zabavljaju. I uz sve to, njihov im je rad plaćen. Stoga ne čudi što djeca odlaze redovno na ljetnu praksu tijekom svoga školovanja, a mnogi odluče nakon prakse nastaviti raditi preko učeničkog servisa.

Prilika koja se ne propušta

Kuhaju, poslužuju, komuniciraju s gostima na recepciji.

-Ovo je moja druga sezona kako radim, prvu godinu sam bila u Njivicama i oduševila se, zato sam odlučila ponoviti, ali u Novigradu. Puno toga sam naučila, toliko je dobro da sam odlučila ostati raditi preko učeničkog servisa. Ekipa na poslu je odlična, atmosfera je super, i puno se toga može naučiti o poslu i o životu, ispričala nam je učenica Rafaela Kofranek iz 2.h, smjer turističko-hotelijerski komercijalist. Dodaje kako preporučuje svima koji se dvoume da se ipak odvaže doći odraditi praksu na more.

– Radim u kuhinji, u novom okruženju. Iako ponekad zna biti naporno to je sve dio naše struke i moramo se na to naviknuti. Volim svoj posao, kaže budući kuhar Luka Lubina Jukić iz 2.d. razreda, ponosan na novo iskustvo koje je stekao u Novigradu.

Mnogi naši učenici nakon prve ljetne prakse, odlučuju svake godine doći ponovno tijekom svojega školovanja, kako bi sve što su naučili na nastavi primijenili u stvarnim situacijama.

– Zadnje tri godine dolazim na ljetnu praksu u Uvalu Scott zbog dobre atmosfere, dobar je šef i konobari s kojima radim, ali prvenstveno zbog toga što se svašta može naučiti. Slobodno vrijeme imamo pa je doslovno kao na godišnjem odmoru, a plaćom sam zadovoljna, priča Dora Eršetić iz 3.f, naša buduća recepcionarka.

Pod budnim okom nastavnika

Problema s učenicima nema. U njihovoj su pratnji naši nastavnici, koji se za trajanja ljetne prakse izmjenjuju svakih 12 dana. Oni vode brigu da se sva pravila od strane poslodavca gdje rade poštuju, ali i da učenici ispune svoje obaveze. Brinu se o njima, ako je potrebno odvesti ih liječniku, stomatologu, na izlet ili u izlazak u grad.

– Djeca su dobra. Smjena traje 35 dana i dnevna je satnica sedam sati s jednim slobodnim danom u tjednu. Konobari rade dvokratno, a kuhari prije podne za doručak i ručak ili popodne za ručak i večeru. Tako da imaju vrijeme za odmor, razbibrigu, kupanje i sunčanje, objašnjava nastavnica koja je u pratnji učenicima u Uvali Scott Silvija Bašić Palković.

Posao nije lak, praksa je prilika da vide što ih čeka u budućnosti, kad uzmu diplomu završnog ispita u svoje ruke i otisnu se na burzu rada.

– Sa svima se družimo u kuhinji i jako puno toga smo naučili. Svi su uljudni i dragi. Jest da nekad ostanemo malo duže raditi, ali sve ima svoje prednosti i mane, priča nam svoje prvo iskustvo učenik 1. e razreda Daniel Goretić, smjer kuhar. Nada se, kaže, da će se nagodinu vratiti u istu novigradsku kuhinju. Prvi je put i Matei Lovrić iz 2. h razreda. Turističko-hotelijerska komercijalistica radi kao konobarica.

-Toliko mi se ovdje sviđa da ću ostati i drugu smjenu, radno je vrijeme super i plaća. Imamo i dva topla obroka u danu, objašnjava Matea svoje razloge produženja boravka na moru.

Volim svoj posao

Pozdrave svojim razrednim kolegama u Osijek šalju učenici iz Njivica. Kažu, vrijeme im brzo prolazi.

-Radimo u restoranu Hotela Magal kako serviri. Imamo dvokratno radno vrijeme i unatoč tome stignemo si organizirati slobodno vrijeme. Ekipa s kojom radimo je ljubazna i susretljiva tako da smo puno od njih naučili. Zadovoljni smo jer je posao prilično dinamičan, priča nam u svoje ime Petra Rakušić iz 2. k i u ime svog kolege s kojim radi Mihaela Kneževića iz 1a. Neki već imaju i svoje uzore, pa žele u budućnosti biti poput njih.

– Radim na recepciji Hotela Magal. Zadovoljna sam i zahvalna  što imam prigodu vidjeti i raditi poslove za koje se školujem. Djelatnici hotela su susretljivi, imaju razumijevanja i uvijek su spremni pomoći te objasniti sve što nas zanima. Od šefice sam puno naučila i još učim. Zato sam odlučila ostati još na istom radnom mjestu nakon prakse i raditi preko učeničkog servisa, kaže Lucija Prša, učenica 3.f razreda. Učenici se ugodno osjećaju kada njihovi mentori imaju razumijevanja te puno znanja koje im mogu prenijeti.

– Naš je posao posluživati goste te ih upoznati s jelima u ponudi i načinom pripreme na integralnom stolu Hotela Magal. Atmosfera je izvrsna na poslu i sretne smo što radimo u takvom okruženju, slažu se razredne kolegice iz 2. d Petra Nemeth i  Anamarija Gudelj.

-Konobarica sam u Lunch baru hotela Veya, radim sve uobičajene poslove za koje se školujem. Djelatnici su mi uvijek spremni pomoći i ne zamjeraju mi početničke pogreške. Na poslu sam zadovoljna, pa prema potrebi ostanem i dulje raditi zato što volim taj posao i što želim raditi. Stoga sam odlučila nakon prakse produžiti svoj boravak radeći, prepričava svoja iskustva Ema Brozović iz 2.b.

Ljetna je praksa idealan način stjecanja znanja i vještina te nadogradnju svega što su učili tijekom školske godine na nastavi.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr