PRVI GASTRO SUVENIR NAŠE ŠKOLE: Azbučići – spoj kulinarstva i baštine!
Ostale vijesti
Kada se male ruke slože u Ugostiteljsko-turističkoj školi uvijek nastane nešto originalno, ukusno i kreativno. Ovoga puta predstavljamo vam jedan takav proizvod; riječ je o keksima u obliku glagoljaške azbuke čija je receptura i izvedba proizašla iz ideje strukovnog učitelja kuharstva Ivana Gašpića.
Azbučići su keksići koji se prave od prhkog tijesta kojemu se dodaju tradicionalne i inovativne mljevene namirnice poput maka, rogača, pistacija, kokosa, oraha ili lješnjaka. Osim različitih okusa, ove kekse odlikuje i zanimljiva ambalaža koja, osim dojmljivog dizajna, sadrži i recept pisan na trima svjetskim jezicima kao i barkod s podatcima „proizvođača“ (škole i učenika koji su zaslužni za sjajnu kulinarsku izvedbu). Slatki zalogajčići spajaju gastro priču s onom povijesnom; njihovo oblikovanje nadahnuto je slovima najstarijega slavenskog pisma koje je najvjerojatnije nastalo u 9. stoljeću. Pretpostavlja se kako je autor glagoljice Konstantin Filozof – sv. Ćiril, a zanimljivo je kako svako slovo osim brojčane vrijednosti ima i svoje ime, odnosno značenje. Primjerice, prvih devet slova glagoljskoga pisma (A = az, B = buki, V = vjedi, G = glagolju, D = dobro, E = jest, Ž = živjeti, DZ = zelo, Z = zemlji) izriču poruku Ja koji poznajem slova govorim da je vrlo dobro živjeti (na) Zemlji čime se iznosi misao kako su poznavanje slova i pismenost temelj dobroga života.
Ukusni keksi namijenjeni su gostima Ugostiteljsko-turističke škola koji sudjeluju u brojnim događanjima, stručnim skupovima, međužupanijskim i državnim natjecanjima, a koja se organiziraju upravo u njezinim prostorima. Ujedno, ovaj originalni proizvod koji možemo nazvati i prvim gastro suvenirom škole služi i promociji škole, popularizaciji kuharstva te nastoji našu školu prikazati kao inovativno i kreativno mjesto koje nudi perspektivu mladim ljudima koja posjeduju kreativna rješenja, ali i praktične vještine.