Predstavljamo najmaturantice 2021. godine – Anu Matizović i Josipu Markucić - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Predstavljamo najmaturantice 2021. godine – Anu Matizović i Josipu Markucić

9 srpnja, 2021

Nastavna godina koja je iza nas uistinu je bila posebna po mnogočemu, a za naše maturante predstavljala je izazov koji su uspješno priveli kraju. Nakon što su završili s nastavom, obranili stručni rad te riješili ispite državne mature, primili su svoje diplome i pozdravili se s razrednicima, profesorima i stručnom službom škole. No, između odličnih izabrani su i najbolji; titulu najmaturanata generacije 2020./2021. primile su dvije djevojke – Ana Matizović iz 4. f razreda, smjer HTT i Josipa Markucić iz 3. e razreda, smjer kuhar.

Ovo vrijedno priznanje zaslužili su svojim općim uspjehom tijekom svih godina školovanja, sudjelovanjima na natjecanjima i ostvarenim rezultatima, sudjelovanjem u različitim izvannastavnim i projektnim aktivnostima kao i ostalim uspjesima. Iskoristili smo tu prigodu kako bismo porazgovarali s njima o školskim iskustvima, postignućima i izazovima, ali i željama te planovima u budućem životu.

Dok je Ana Matizović gotovo „slučajno“ upisala Ugostiteljsko-turističku školu (naime, razmišljala je o gimnaziji, ali ju je sestrino studentsko iskustvo na Fakultetu za kulturu i turizam u Puli poljuljalo u toj odluci), za Josipu Markucić kuhanje je odavno bio prvi i jedini izbor koji su „skrivili“ sati provedeni u kuhinji s majkom, bakom i djedom.

Svoje srednjoškolsko iskustvo obje smatraju dragocjenim i izuzetno korisnim; ističu značaj iskustvenog učenja (spoj prakse i teorijskog znanja), susretljivost nastavnika i svih zaposlenika škole, mogućnost dodatnog rada i pripreme za natjecanja, sudjelovanje u brojnim aktivnostima te pravu pripremu za buduće zanimanje. Ana je, kao Vukovarka, imala i iskustvo boravka u Učeničkom domu iz kojega će ponijeti nezaboravne trenutke, a koje joj je znatno pomoglo u osamostaljivanju. Osim toga ističe još jednu značajnu prednost ove škole: Otkako je škola postala Regionalni centar kompetentnosti otvorile su nam se mogućnosti savjetovanja, praćenja, pomaganja i sudjelovanja u projektnim aktivnostima, tako da ću svakako ostati vezana uz školu i nakon mature, a možda se jednog dana i vratiti jer namjeravam ostati u turizmu i razvijati se i dalje.

Titulu najmaturantica zaslužile su dobrim ocjenama, sudjelovanjem u različitim aktivnostima i natjecanjima te zalaganjem izvan uobičajenih školskih okvira. Josipa je osvojila prvo mjesto na državnom natjecanju WorldSkills iz kuharstva, a Ana prvo mjesto iz poslovanja agencije. Osim sreće i ponosa, spomenuto im je javno priznanje utjecalo i na samopouzdanje kao i na neopisiv osjećaj zadovoljstva što im se uloženi trud višestruko isplatio.

U planovima se razilaze; Josipa je odlučila nastaviti obrazovanje u UTŠ-u upisivanjem četvrte godine školovanja, a potom se okušati na nekom veleučilištu ili fakultetu na kojemu bi brusila znanje o gastronomiji. Velika joj je želja raditi na kruzeru. S druge strane, Ana planira upisati Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji i dalje se razvijati u tom smjeru.

Svim budućim učenicima naše škole poručuju da se hrabro upuste u sve aktivnosti koje im se nude, da se posvete onome što ih najviše zanima te da ulože trud u stjecanje iskustva i praktičnih vještina koje će im trebati u budućnosti.

S najmaturanticama razgovarala je Lana Gubić Kučan.

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr