Janoš Salai, konobar
Ostale vijesti
Janoša Salai oduvijek je bio fasciniran starijim konobarima s leptir mašnama i njihovom urednošću. Ugostiteljstvo voli oduvijek, a 1998. i sam je završio školovanje kako bi postao konobar. Svoje školovanje pamti po natjecanjima na kojima je sudjelovao još od prvog razreda te osvajao prva i druga mjesta počevši s prvim Gastro natjecanjem davne 1996. godine. Znao je ostajati poslije nastave u školi s mentorom kako bi upijao nova znanja i vještine, odnosno kako bi pripremao barske mješavine. Strast su mu kokteli koje je zavolio od trenutka kada mu je mentor prvi put pokazao kako se oni prave. Kaže da je imao veliku sreću što mu je predavao Zlatko Dundović jer je znao točno u svakom trenutku što treba reći. Vjerovao je u učenike i to su učenici znali cijeniti.
Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja i položenog majstorskog ispita za natkonobara, na Učiteljskom je fakultetu položio PPDMI, a stekao je zvanje i someliera drugoga stupnja, barista te licenciranog mentora.
Svoju je karijeru gradio u restoranima Zlatna kuna i Citadeli, a potom i Hotelu Waldinger u kojemu se zadržao punih 15 godina. Od 2018. voditelj je hrane i pića u Boutique hotelu Tvrđa, a ujedno obnaša funkciju člana Državnog povjerenstva za ugostiteljsko posluživanje i barsko poslovanje.
Smatra kako bi svaki dobar ugostitelj trebao ulagati u sebe, educirati se, voljeti svoj posao i graditi osoban stav. Mlađim kolegama savjetuje da sada dobro sve što mogu u svome zanimanju jer će kasnije to moći dobro primijeniti. Trebaju iskoristiti iskustvo i savjete starijih mentora i kolega, ali i ne dozvoliti da ih u poslu netko iskorištava jer se dobar radnik lako uoči između onih loših.
U slavonskom ugostiteljstvu vidi potencijal koji je nedovoljno iskorišten. Smatra kako je cijela naša regija nedovoljno iskorištena, ne samo u ugostiteljstvu i kako se može se napraviti puno više.