Iz učeničkog kuta - zanimanje: slastičarka - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Iz učeničkog kuta – zanimanje: slastičarka

13 lipnja, 2021

Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja nema granica. To je posao koji zahtijeva ogromnu količinu mašte, preciznosti i umjetnosti. Od malih nogu volim praviti kolače i torte za obiteljske rođendane, ali tek sada o tome razmišljam kao o svome zanimanju.

Kada sam trebala odabrati srednju školu, nisam imala pojma što ću upisati. Kako inače volim peći kolače, odlučila sam posjetiti Dane otvorenih vrata u Ugostiteljsko-turističkoj školi. Tamo je sve bilo vrlo neobično i drugačije no igdje drugdje. Svi su bili ljubazni prema nama osmašima, škola je izgledala novo i lijepo tako da sam odlučila ovdje provesti svoje srednjoškolske dane. Od svega što sam vidjela najviše mi se svidio praktikum slastičarstva.

U početku mi je sve bilo novo i pomalo teško, čini mi se da to osjeća svatko tko napusti svoju osnovnu školu. Ipak, tjedan u ovoj školi brzo prođe. Tri dana u tjednu imamo općeobrazovne predmete, a  ostala dva dana  slastičarstvo u školi i praksu u nekom ugostiteljskom objektu (slastičarni, kafiću). Na nastavi pravimo kolače i različite slastice koje onda isprobamo, a dio ponudimo i profesorima koji nas uvijek pohvale.

Slastičarstvo je jedna velika umjetnost koja nema granica. To je posao koji zahtijeva ogromnu količinu mašte, preciznosti i umjetnosti. Od malih nogu volim praviti kolače i torte za obiteljske rođendane, ali tek sada o tome razmišljam kao o svome zanimanju. Puno sam naučila o  slastičarstvu na praktičnoj nastavi, ali i o samim namirnicama, kalkulacijama, organizaciji. Na praktičnoj nastavi u objektu  sama pravim kolače i pomažem mentorici u izradi torta. To su fantastična mala umjetnička djela koja moraju biti jako precizno napravljena , ali i ukusna kako bi naručitelji bili zadovoljni. Radimo i kolače po narudžbi za razna slavlja, krizme, pričesti, svadbe, rođendane. Lijepo je znati da svojom tortom nekome uljepšaš taj poseban dan.

Svima koji žele  biti slastičari poručujem da se ne obeshrabre ako im kolač ne uspije iz prvog pokušaja. Sve se može uvježbati, a recepture treba točno pratiti. I drugi će put sigurno biti bolje!

Lara Križek, 2. s

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr