Iz učeničkog kuta – riječ maturanta - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Iz učeničkog kuta – riječ maturanta

17 svibnja, 2021

Evo kako je izgledalo moje školovanje. Tijekom zadnjih dana osnovne škole u meni se vodila žestoka borba. Odabrao sam Ugostiteljsko-turističku školu Osijek što je, naravno, jasno jer tekst čitate na školskome blogu. Rado se sjećam svojih početaka u školi, čak i onog dana kada smo prvi put isprobavali veličine uniformi. Wow, tad je cijela obitelj morala doći na slikanje dok sam ja pozirao u kuharskom odijelu.

Imao sam enormnu sreću što sam naletio na razred prelijepih individualaca. Profesor koji nas je preuzeo bio je Igor Brkić. Tko je to, kakav je to profesor, je li strog? bila su samo od nekih pitanja nas novopridošlica prvašića. I mogu reći kako smo brzo sami saznali odgovore na sva pitanja 😊. U najkraćem mogućem smislu bio je strog,  ali pravedan. Ako netko osjeća zaista veliku strast prema kreiranju jela, trebao bi upisati ovaj smjer. Što god netko mislio ili što god govorio, za ovo je zanimanje potreban mukotrpan rad. Možda postoje škole u kojima se „lako provlači“,  ovdje je potreban rad i trud. Srećom, Igor Brkić bio je osoba koja nas je pripremala na realnost kuhinje.

Ukoliko se odlučite za to zanimanje, budite spremni na mnogo kuhanja i degustiranja napravljenih jela, ali ne zaboravite da to sve treba netko i počistiti. Može se reći da je većini učenika najbolji prijatelj bio Likvi, spužvica te žica, ocat i sol, a tek onda kuhača. Ukratko, vremenom bi vam se mogli malo zgaditi krumpiri, a bome i oči nateku od toliko luka 😊. No, postoje i dodatne mogućnosti zarade. Jedna od njih bila je praktična nastava tijekom ljeta koja se odvija na moru. To je za nekoga prvo pravo radno iskustvo koje je i  plaćeno, doduše malo, ali bolje išta nego išta. U tim godinama za nas je to ogroman novac; osjećamo se super zato što smo ga sami zaradili.

Kako su godine odmicale, tako smo bili sve bolji i bolji te smo se približili rastanku od svog razreda i profesora koji nam mijenjaju živote. Bilo je predmeta u kojima su nam profesori bili i terapeuti, psiholozi, mama i tata. I vječno sam im zahvalan na tome. Mislim da nisu ni svjesni koliko su njihove riječi utjecale na nas, naše ponašanje i naše mentalno odrastanje. Teško mi se bilo odvojiti od škole pa sam odlučio (zbog vrlo dobrog uspjeha u svim razredima) upisati i četvrtu godinu. Morao sam polagati razlikovne ispite, ali sam se prihvatio knjige kao i desetak mojih prijatelja tako da smo upisali smjer turističko-hotelijerskog komercijalista. Ukratko, smjer THK obuhvaća recepciju, kuharstvo i posluživanje. Mi smo 3 u 1, samo što ne radimo po gimnazijskom programu. Ipak, još se jednom rastajemo.  Nadam se da ćete vi koji ovo čitate biti sretniji od nas koji smo svoje srednjoškolsko obrazovanje završili u doba korone. Veselite se s prijateljima, zaljubljujte se, kuhajte, učite, napredujte i iskoristite sve prilike koje vam se nude!

Tin Mikula, 4. h

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr