Zoran Vorkapić, hotelijersko-turistički tehničar
Ostale vijesti
Zoran Vorkapić bivši je učenik Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Školu je završio 1994. godine za zanimanje konobar. Za vrijeme školovanja najviše su mu se sviđale izvanškolske aktivnosti, razni domjenci i slične aktivnosti u kojima je sudjelovao tijekom obrazovanja. Nakon završenog obrazovanja za konobara završio je smjer hotelijersko-turistički tehničar, a nakon toga je završio majstorski ispit te tako stekao zvanje majstor učitelj-natkonobar.
Nakon završenog školovanja Zoran je radio u raznim caffe barovima, konobama i restoranima na različitim poslovima (šef smjene, konobar, voditelj objekta). Također je deset godina radio kao voditelj banketnog odjela u Hotelu Osijek. Nakon odlaska iz Hotela Osijek zaposlio se kao konobar u objektima Hrvatskih šuma te je nakon dvije godine napredovao do funkcije voditelja ugostiteljskih objekata Hrvatskih šuma na području uprave Osijek. Trenutno radi kao komercijalist za ugostiteljstvo i turizam u Hrvatskim šumama, Uprava šuma Osijek. Tijekom dugogodišnjeg rada u svim navedenim objektima dogodila mu se i jedna anegdota koju je odlučio podijeliti s nama. Naime, jednoga ljeta radio je u pizzeriji. Kako je bilo ljetno doba nigdje nije bilo nikoga, terasa je bila prazna. Odjednom se sve zacrnjelo od ljudi koji su hrlili prema terasi pizzerije, terasa se napunila, sve je vrvjelo od narudžbi, ali uz pomoć dvojice kolega svi su uspjeli na vrijeme dobiti svoju narudžbu.
Na pitanje što bi poručio sadašnjim učenicima i budućim kolegama konobarima, Zoran je odgovorio da nakon završenog temeljnog obrazovanja nastave u smjeru specijalizacije, doškolovanja ili visokog školstva zato što se upravo takva kohezija prepoznaje i cijeni kod poslodavaca. Također napominje da zapamte rečenicu: Veliki ste upravo onoliko koliko gradite sebe i dajete znanje drugima. Na pitanje što misli o budućnosti ugostiteljstva u Slavoniji i Baranji, odgovorio je kako postoji mnogo potencijala, ali je potrebito izaći iz sfere sezonskog djelovanja, odnosno cjelokupni kontinentalni dio ponude treba staviti u cjelogodišnju ponudu, posebice gorski dio i Slavoniju.
Ivan Lasić