Mateo Meković, kuhar
Ostale vijesti
Kuhar Mateo Meković bivši je učenik Ugostiteljsko-turističke škole u Osijeku. Svoje kulinarsko putovanje započeo je upisom u školu za zanimanje kuhar koju je završio 2016. godine. Karijeru je započeo u velikom dubrovačkom kompleksu hotela, restorana i bungalova Dubrovački Vrtovi Sunca. Tamo je prvo radio kao kuhar, a s te je pozicije napredovao do mjesta zamjenika voditelja talijanske kuhinje u jednome od restorana. Nakon toga radio je u restoranu Bugenvila u Cavtatu kao šef stanice za topla predjela. Restoran je 2019. dobio Michelinovu zvjezdicu. Organizacija u restoranu bila je složena i vrlo profesionalna; kuhinja se dijelila na osam stanica, odnosno linija i svaka je bila odgovorna za jedan slijed menija. Mateo Meković trenutno radi u Hotelu Waldinger kao kuhar i kreator jelovnika. Sadašnjim učenicima, a budućim kolegama kuharima poručuje da trebaju promijeniti pogled na gastronomiju žele li napredovati. Napominje kako nema smisla učiti recepture napamet jer se trendovi u gastronomiji brzo mijenjaju pa se jednako brzo treba modernizirati i podučavanje kuharstva u školama. Na samome kraju upućuje poruku budućim kuharima da budu kreativni, samostalni te da sami stvaraju i smišljaju nova jela. Neke od svojih kulinarskih radova rado je podijelio s nama.
Ivan Lasić