Marija Mijić, studentica
Ostale vijesti
Kada ste shvatili da želite upisati ovo zanimanje?
Kada sam pretraživala moguće smjerove u srednjim školama najviše me
je privukla Ugostiteljsko-turistička škola. U kuharstvo mogu biti kreativna
i uvijek mi je zanimljivo.
Što Vam se najviše svidjelo u školi?
Najviše su mi se svidjela predavanja i vježbe iz kuharstva. Profesor Kelava
je odličan i uvijek bi nam pokazao i objasnio tehnike kuhanja ako nismo
razumjeli. Naučio nas je da zadatak kuhara nije samo kuhanje već da ima
više od toga. Atmosfera je bila opuštena i bilo je zanimljivo. Sjećam se da
smo u prvom razredu puno crtali i pravili umne mape, kako bi nam bilo
lakše zapamtiti gradivo.
Opišite nam ukratko poslovni put od završetka srednjoškolskog obrazovanja do
današnje pozicije.
Kada sam završila za smjer kuhara profesor Kelava me potaknuo da
upišem nastavak obrazovanja za smjer turističko-hotelijerski
komercijalist kako bih mogla upisati fakultet gdje se sada obrazujem. Bilo
je teško i naporno, ali znala sam da će se taj trudi i isplatiti.
Što Vas najviše zanima iz struke?
Sviđa mi se što kuharstvo pruža brojne mogućnosti. Na primjer: od
specijalizacije za kuhara za hladna predjela, glavna jela, deserta do
različitog poznavanja svjetskih kuhinja poput talijanske, azijske, japanske
i drugih. Mene najviše zanima francuska i talijanska kuhinja te carving
voća i povrća. Bila sam na radionicama carvinga kod Ivana Đukića. Mogu
reći da sam bila oduševljena i zahvalna što sam imala mogućnost
sudjelovati na takvoj radionici. Drago mi je što sam dobila i njegovu
knjigu jer već duže vrijeme pratim njegove radove.
Koje su Vam vještine, znanja i savjeti najviše pomogli u karijeri?
U napredovanju su mi najviše pomogli upornost, kreativnost i želja za
znanjem. Trudila sam se u školi što više naučiti, vjerujem da mi je puno
pomoglo i to što ja kuharstvo zaista volim. Pored redovne nastave rado sam
se uključivala u radionice i domjenke koje je organizirala škola.
Sjećate li se nekih anegdota iz škole ili objekta u kojemu ste radili praktičnu nastavu?
Bilo je puno nespretnosti i zanimljivih situaciju u praktikumu kuharstva.
Na primjer: zagorena juha, zaprška od pola kg brašna, blanširanje u
hladnoj vodi…
Koje mogućnosti nudi ugostiteljsko-turistički sektor u Slavoniji/Hrvatskoj
kada je u pitanju zapošljavanje, napredovanje, karijera/razvoj?
Što se tiče obrazovanja Fakultet turizma i ruralnog razvoja u Požegi pruža
mogućnost edukacije u različitim smjerovima za ugostiteljsko-turistički
sektor. Vjerujem da je mogućnost zapošljavanja velika s obzirom da se
Slavonija sve više razvija turističku ponudu. Potražnja za kuharima,
konobarima i slastičarima je velika.
Što biste poručili kolegama koji se danas školuju za rad u ugostiteljstvu i
turizmu?
Preporučila bih kolegama koji su zainteresirani za ovaj sektor da se trude i
uče što više jer će se jednom to isplatiti, netko će prepoznati vaš trud i rad.
Ako se pruži prilika treba ići na različita natjecanja i edukacije jer sve to
pomaže u usavršavanju.