VirtuOS-i struke na 8. WineOS-u - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

VirtuOS-i struke na 8. WineOS-u

16 siječnja, 2023

Proteklog vikenda aktivno smo se uključili na ovogodišnji WineOs sajam vina, delicija i ugodnog življenja koji se odigrao 13. i 14. siječnja u dvorani Gradski vrt. Učenici naše i partnerskih škola koji se obrazuju za zanimanje konobar, kuhar, slastičar, hotelijersko-turistički tehničar i turističko-hotelijerski komercijalist imali su priliku, pod budnim okom svojih nastavnika i mentora kod poslodavaca, prezentirati znanja i vještine koje su do sada stekli u školi.

WineOS je kruna vinskih događanja u Osječko-baranjskoj županiji i predstavlja najveći događaj tog formata na istoku Hrvatske. Štoviše, ima trostruku ulogu; uz upoznavanje i povezivanje gostiju s proizvođačima, važna je komponenta povezivanje restorana i distributera s vinima, a ne treba zanemariti niti edukacijski dio koji se provodi kroz iznimno popularne radionice. S tim u vezi posebno smo ponosni na našu učenicu Saru Užanicki koje je pobrala pljesak oduševljenja prikazujući dekantiranje vina na otvorenju WineOS-a prikazujući atraktivnost zanimanja konobar.

Ove smo godine na sajmu u ulozi predstavljanja strukovnih zanimanja za koje obrazuje naš Regionalni centar kompetentnosti kroz Ugostiteljsko – turističku školu u Osijeku, ali i škole partnere u okviru projekta VirtuOS iz Vinkovaca, Đakova, Požege i Virovitice. S nama su na štandu bili i učenici te nastavnici iz Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova koji imaju izuzetno respektabilan kapacitet vinograda i školski praktikum u Trnavi. Predstavili su svoja dva vina pod nazivom „Bonum Usu“ sorti Graševina i Frankovka kao i gastrosuvenir škole praline „Sofijina srca“.

U posjet sajmu došlo je stotinjak učenika naše i partnerskih škola iz Đakova i Vinkovaca na vođenu turu po sajmu, gdje su ih organizatori upoznali s konceptom ovakvih specijaliziranih događaja, izlagačima i prezentirali im vina i vinogorja.

Tijekom sajma kontinuirano smo provodili aktivnosti promocije strukovnih zanimanja – konobar, kuhar, slastičar, sommelier, hotelijersko-turistički tehničar, te turističko-hotelijerski komercijalist, od postava na izložbenom prostoru, preko sudjelovanja na vinskim radionicama i prezentacije dekantiranja, do provedbe aktivnosti s izlagačima i tijekom cooking show programa. Na WineOs-u smo dobili priliku da naši učenici koji se školuju za zanimanje kuhar, uz stručno vodstvo chefova kuhinje iz poznatih restorana našega kraja, primjene usvojeno znanje, sudjeluju u pripremi i budu ravnopravni sudionici.

Galerija fotografija

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr