Učenici nahranili rimskog cara i gladijatore - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Učenici nahranili rimskog cara i gladijatore

1 srpnja, 2021

Trpezu dostojnu rimskoga imperatora pripremili su učenici kuharstva i slastičarstva Srednje strukovne škole Vinkovci na Rimskim danima, održanima 25. i 26. lipnja u Vinkovcima. Škola partner Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek proslavila je sa sugrađanima 1700-ti rođendan cara Valentinijana. Ovo je već deveta godina kako učenici s nastavnicima sudjeluju u manifestaciji koja slavi povijest Vinkovaca, i za koju se uvijek posebno pripremaju. Kuhari, slastičari i turističko-hotelijerski tehničari predstavili su svoja znanja i vještine u svom zanimanju.

Tako su se na carskoj trpezi našle Lukanijeve kobasice, Puls fabata – varivo od ječma i poriluka, Frontovo pile, krema od celera i poriluka, prase punjeno lovorom, kockarski kruh, a od

slastica mali kolačići laterculi i torta Casataoplontis. Sva su jela pripremljena prema rimskim receptima. Organizatori Rimskih dana davno su prepoznali rad kuhara i slastičara Srednje strukovne škole Vinkovci te su ih i ove godine angažirali za pripremu carske večere za više od stotinu uzvanika. U carskoj su gozbi uživali  car i njegova supruga Justinija, veliki vojskovođa Flavije, carski povjesničar, rimski vojnici te Vinkovčanke i Vinkovčani. U areni se gostilo, plesalo, gladijatori su se borili i prikazivale su se akrobacije s vatrom.

Turističko-hotelijerski tehničari usmjeravali su posjetitelje tijekom manifestacije na sve ponuđene aktivnosti i igre te spremno odgovarali na sva pitanja, vezana uz Rimljane i njihove običaje. I sve to u sklopu radionice projekta „Veni, vidi, celebratur!“, koji je Ministarstvo turizma i sporta odabralo na  Javnom pozivu srednjim strukovnim školama za Promociju i jačanje strukovnih kompetencija za turizam za 2021. U sklopu projekta učenici su posjetiteljima izrađivali rimske frizure te lutkice s rimskom odjećom i nakitom. Na taj način su osim svoje umješnosti i vještina pokazali, što je turistička ponuda i pravi turistički doživljaj.

Rimski dani bili su prilika da se kroz promociju zanimanja, učeničkih znanja i vještina i degustacije dodatno promoviraju dva EU projekta RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek u kojima je Srednja strukovna škola Vinkovci partner – RCK VIRTUS i RCK VirtuOS.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr