Učenice se pobrinule da bogati srijemski doručak bude na tanjuru, a pjenušci u čašama - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Učenice se pobrinule da bogati srijemski doručak bude na tanjuru, a pjenušci u čašama

Ostale vijesti

15 studenoga, 2022

Radionica Jednostavni menu

14 studenoga, 2022

Vinska radionica na Principovcu

13 srpnja, 2021

Bogati srijemski doručak posluživale su učenice iz Srednje strukovne škole Vinkovci, partnera Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek na 2. Srijemskom pjenušavom doručku, održanom u subotu, 10. srpnja 2021. godine u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Učenje kroz rad

Na najistočnijem vinorodnom položaju u Hrvatskoj, u vinogradu – mjestu gdje nastaju vina i pjenušci – postavljen je stol s bogatom autohtonom srijemskom kuhinjom. Kulen, kulenova seka, kobasice, sirevi, pite, pogačice s čvarcima, kuglofi, salenjaci, taške s makom i s orasima našli su se na tanjurima u vinogradu Vinarije Papak na Radošu uz njihovu, i ponudu pjenušavih te mirnih vina vinarija Buhač, TRS, Čobanković i Iločki podrumi. Subotnje vedro i toplo prijepodne na obroncima Fruške gore među trsovima, bila je prigoda da učenice zanimanja turističko-hotelijerski komercijalist pokažu vještine iz ugostiteljskog posluživanja. Poslužujući doručak, razgovarale su s posjetiteljima o jelima i kolačima, točile su vodu, dijelile vinske čaše, brinule se o ledu te da stolovi budu čisti i uredni.

– Sretne smo što smo sudjelovale u 2. Srijemskom pjenušavom doručku, jednom takvom lijepom događanju gdje smo mogle pokazati sve što smo tijekom školovanja učile – rekla nam je učenica 2.c razreda Tea Čurić. Njezina kolegica iz 3.c Ena Petričić kaže kako je bilo zanimljivo te da nije bilo naporno.

– Razgovarale smo s gostima koji su došli na doručak i pjenušce, ali i s vinarima. I bilo je super, jer je to naša struka. Doznale smo puno o vinima i imale smo priliku po završetku vidjeti kako izgleda vinski podrum i kako se proizvode vina – ispričala je Ena, koja je marljivo radila s još dvije kolegice Antonijom Brebrić i Anom Kasun, učenicama 2.c. Pratile su ih nastavnice Ugostiteljskog posluživanja Klara Pilić i Ekonomske grupa predmeta Mirjana Jakšić, ujedno i koordinatorica u projektima RCK VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti i VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Tanjuri puni, a čaše nikad prazne

Posjetiteljima su se svidjela jela, ali i vrijedne učenice koje su se brinule da im tanjuri uvijek budu puni, a čaše nikad prazne.

– Istočna Slavonija i Srijem su uistinu bogate destinacije koje svojim gostima mogu ponuditi mnogo, a ljudi su izuzetno kreativni, originalni i nadasve, odlični domaćini. Učenici  koji se obrazuju za turistička i ugostiteljska zanimanja ovoj destinaciji jamče lijepu budućnost, složila se grupa iz Zagreba koja je pohvalila njihov rad, gostoljubivost i spremnost na pomoć.

– Ovakva su događanja važna našim učenicima da povežu teorijsku i praktičnu nastavu jer na praksi u školi učenici nemaju stvarno okruženje, goste i situacije koje se mogu dogoditi. Ovdje su imali sve to. Ovako se upoznaju s novim načinima rada, povezuju ono što uče u školi sa stvarnim događajima te onim što ih čeka po završetku školovanja i pronalaskom posla – objasnila je njihova nastavnica Klara Pilić.

Cilj pjenušavog doručka u vinogradu je okupiti vinare, proizvođače pjenušaca i vinoljupce u neobveznom druženju. Organizatorica Marija Vukelić upriličila je i „En primeur Srijem“ – premijeru novih vina ove vinogradarske regije. Turistička zajednica ovim projektom predstavlja vinare i delicije Srijema s namjerom promoviranja i brendiranja regije kao enogastronomske destinacije. Sudjelovanje škole partnera iz Vinkovaca dio je projektih aktivnosti promocije strukovnih zanimanja – zanimanja konobar koje obrazuju škole u RCK u ugostiteljstvu i turizmu.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Dom učenika ugostiteljsko turističke škole

Grgura Čevapovića 26 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr