Što čini kuharski talent - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Što čini kuharski talent

Ostale vijesti

15 studenoga, 2022

Radionica Jednostavni menu

14 studenoga, 2022

Vinska radionica na Principovcu

21 veljače, 2022

Kroz dugi niz godina naša je škola obrazovala generacije i generacije učenika u ugostiteljskim i hotelijerskim zanimanjima. Mnogi od njih danas su ugledni i uvaženi stručnjaci u svojim profesijama koji su razvili svoje talente i koriste ih kako bi unaprijedili svoj rad i stvorili inovacije u svojoj struci. Njihov rad je prepoznatljiv i služi kao uzor drugim ugostiteljima i hotelijerima. Odakle dolazi talent ovakvih stručnjaka?
Sve je započelo, dakako, u srednjoj školi. Prve vještine, znanja i početak razvoja talenta događa se na prvim satima strukovnih predmeta. Strukovni učitelji naše škole pažljivo motre i promatraju na koji način učenici usvajaju vještine i znanja i pomažu svakome učeniku da ovlada kompetencijama potrebnim za rad u kuhinji, restoranu ili hotelu. Često se dogodi da neki od učenika iznimno brzo i vješto ovladavaju vještinama i ubrzano počinju razvijati talente i velikim koracima grabe prema postizanju vlastite stručnosti. Sigurno poznajete nekoga od učenika naše škole koji su nastupali i pobjeđivali natjecanjima iz ugostiteljskih ili hotelijerskih disciplina. To su učenici koji su vrlo motivirani za učenje, vježbanje, učenici koji vole eksperimentirati i imaju široko znanje u struci i izvan nje.
Svaki nastavnik i strukovni učitelj na temelju svoje stručnosti i iskustva procjenjuje tko od učenika mogao biti idući kandidat za natjecanja, čiji se talenti mogu brusiti i tko može naučiti još nešto više.

Ovim pitanjem pozabavio se Ivan Alagić, nastavnik psihologije iz naše škole koji je odlučio doprinijeti kvalitetnijem prepoznavanju učenika s visokim potencijalima. U tijeku je njegovo istraživanje kojim, u suradnji sa strukovnim učiteljima kuharstva,  pokušava pronaći koje su to osobine karakteristične talentiranim budućim kuharima. U istraživanju sudjeluju učitelji kuharstva našeg i ostalih Regionalnih centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva diljem Hrvatske. Okosnica istraživanja je ekspertna procjena učitelja kuharstva o tome koje osobine i kompetencije čine talentiranog kuhara. Kroz istraživanje će se na znanstveni način sistematizirati učiteljske procjene i u konačnici rezultirati instrumentom – upitnikom koji će učiteljima kuharstva koristiti kao alat u prepoznavanju potencijalno talentiranih učenika. Ovaj upitnik bit će mali inventar karakteristika ključnih za kuharski talent, a neke od njih obuhvaćaju istančane osjete mirisa i okusa, brzinu i spretnost u rukovanju alatima i uređajima, brzinu u razmišljanju i učenju, kreativnost i inovativnost, osjećaj za estetiku i široko znanje. Konačne rezultate očekujemo kroz idućih par mjeseci. Kroz ovaj projekt i stalno unaprjeđivanje nastavnih i izvannastavnih aktivnosti naša škola podiže kvalitetu obrazovanja i održava izvrsnost koju naši učenici pokazuju u svojim strukama.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Dom učenika ugostiteljsko turističke škole

Grgura Čevapovića 26 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr