Radionica „Francuska kuhinja“
Ostale vijesti
U RCK Ugostiteljsko-turistička škola 10. svibnja 2022. održana je radionica za učenike 2. i 3. razreda koji se obrazuju za zanimanje kuhar i nastavnike s ciljem jačanja kompetencija ugostiteljske struke i proširenja postojećih znanja i vještina. Radionicu su održali nastavnik kuharstva Zdravko Perković i mentor kod poslodavca, šef kuhinje u Hotelu Osijek, Robert Batrac koji je ujedno i prenio svoje iskustvo s Le Cordon Bleu akademije iz Pariza gdje se usavršavao u okviru našeg ESF projekta RCK VirtuOS.
Radionica je pratila tri teme: rižoto, oblikovanje povrća u francuskoj kuhinji i temeljci kao osnova francuske kuhinje.
U okviru radionica prikazala se priprema rižota na suvremen način s naglaskom na cjelovitu iskoristivost namirnica. U prvom dijelu obrađivale su se i oblikovale namirnice gdje su sudionici upoznati s raznim tehnikama i načinima oblikovanja povrća koje se koriste u francuskoj kuhinji, dok su se u drugom dijelu pripremali temeljci kao osnova jela koji su se u završnom dijelu radionice koristili za podlijevanje i pripremu rižota.
Pripremala su se rižota od gljiva, povrća, škampa, piletine i crni rižoto od sipe.
Kroz ovu radionicu sudionici su imali priliku spoznati značaj i mogućnosti mediteranske kuhinje u suvremenoj gastronomiji.