Kulinarstvo s planom - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Kulinarstvo s planom

12 lipnja, 2021

Mnogi su krenuli putem koji im se u početku činio kao „siguran“ i dobro utaban, samo da bi kasnije shvatili da su propustili uživati u onome što vole. UTŠO i Kul IN alumni Danijel Biro na vrijeme je shvatio da je kulinarstvo njegova istinska želja i okrenuo svoju karijeru u novom pravcu. Danas kaže da je ključ uspjeha ići postepeno i potpuno se posvetiti onome što volite. Pročitajte intervju s Danijelom i saznajte kako on vidi svoju buduću karijeru i kako planira ostvariti svoje snove.

 

Koja sjećanja te vežu za pripremu hrane?

– Počeo sam kuhati s bakom od svoje pete godine. S vremenom sam sve više i više kuhao samostalno i tako je rasla ta strast prema pripremanju hrane, a oduvijek sam najviše volio pripremati meso. Ipak, nisam išao u kuharsku srednju školu nego sam upisao smjer turističko-hotelijerski komercijalist.

Kad si odlučio profesionalno se posvetiti kuhanju i zašto si upisao Ugostiteljsko-turističku školu?

– Turističko-hotelijerski smjer sam upisao jer sam mislio da obuhvaća više djelatnosti, ali moja ljubav oduvijek je bilo kuhanje i jedino se u tome vidim.

Kako je dosad tekao tvoj profesionalni put?

– Imam određenog radnog iskustva, tijekom školovanja sam bio na nekoliko mjesta na praksi i u tom razdoblju sam radio i s poznatim chefovima, npr. pomagao sam Tomislavu Špičeku u jednom cooking showu.

Zašto si se odlučio upravo za Kul IN?

– Čuo sam dobre recenzije i sam se uvjerio preko weba, tj. online recenzija. Shvatio da je Kul IN najbolje mjesto za kvalitetno profesionalno obrazovanje u Hrvatskoj.

Najdraže jelo koje si pripremio na programu?

– Najdraža lekcija mi je bila kada smo pripremali beef steak, a najdraže jelo koje sam spremio na programu bila su pačja prsa s pireom od batata i meda s karameliziranim fileima od naranče.

 

Što najradije pripremaš u slobodno vrijeme?

– Meso! Ne kuham često za obitelj i prijatelje, ali ponekad pripremam porcije za jednu osobu zbog vježbe, samostalno eksperimentiram. Pokušao sam napraviti kristalni kruh, nije komplicirano što se sastojaka tiče, ali tehnika pripreme je zahtjevna.

Preferiraš li tradicionalne ili moderne tehnike?

– Volim francusku restoransku kuhinju, a zanima me i molekularna gastronomija.

Planovi za budućnost?

– Želim ići postepeno – prvo se želim zaposliti u restoranu koji nema toliko gostiju ili složen jelovnik, a krajnji cilj mi je raditi u fine dining restoranu s Michelinovom zvjezdicom, Danijel danas radi u Ventidue pizzeriji u Osijeku.

Što te motivira?

– Najveća motivacija mi je kad svojim jelima uveselim goste.

Imaš li savjet za buduće kolege?

– Jako je važno biti koncentriran na nastavi. Trebali bi se posvetiti onome što se radi u praktikumima i u slobodno vrijeme i ponoviti, ponavljanje majka znanja.

 

Intervju preuzet i adaptiran s: KUL IN

 

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr