Početna konferencija projekta VIRTUS – uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Početna konferencija projekta VIRTUS – uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti

23 travnja, 2021

OSIJEK, 23. travnja, 2021. – Početna konferencija projekta KK.09.1.3.01.0020 VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti, RCK Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka održana je danas u Hotelu Osijek. Skupina sudionika neposredno je pratila konferenciju u Hotelu Osijek dok je više od 100 sudionika konferenciju pratilo u online obliku. Kako su regionalni centri kompetentnosti mjesta izvrsnosti, u ovom slučaju u sektoru turizma i ugostiteljstva, za učenje temeljeno na radu potrebno je osigurati prostorno-materijalne uvjete. Upravo projektom VIRTUS financirat će se rekonstrukcija i opremanje prostora u RCK Ugostiteljsko-turističkoj školi i Domu učenika te projektnom partneru Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

„Kroz VRTUS RCK će uspostaviti moderan praktikum kuharstva i slastičarstva za nastavu, obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje učenika i svih ostalih polaznika. Praktikumi će biti opremljeni suvremenom opremom i inovativnim tehnologijama, a polaznici koji steknu iskustvo i znanje u korištenju te opreme bit će potpuno spremni raditi kod poslodavaca. Uz prostore škole u potpunosti će se obnoviti dom škole i prenamijeniti u Akademis – dom i hostel. Akademis će biti poligon gdje će se budući naraštaji učenika i odraslih polaznika obrazovati, odnosno učiti temeljeno na radu  zajedno sa svojim mentorima koji će im prenositi svoja znanja kroz rad u kuhinji, restoranu, na recepciji i kušaonici. Akademis će nastaviti funkcionirati kao dom, ali će onaj dio godine kada učenici nisu u domu služiti kao hostel, otvoren za širu javnost“ rekao ravnatelj i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti Andrej Kristek.

Ustrojavanjem regionalnog centra kompetentnosti kroz infrastrukturu stvaraju se uvjeti za ulaganje u znanje te primjenu novostečenih znanja i vještina u radu. Stoga je RCK važan za društveni i gospodarski razvoj ne samo Osječko-baranjske županije nego i šire regije.

„Osječko-baranjska županija provodi dva projekta Regionalnih centara kompetentnosti, uz ovaj u Ugostiteljsko-turističkoj školi, u tijeku je provedba i RKC Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku. Iznimno su važni jer podižu razinu kvalitete učenja, ali i praktičnog rada kako bi učenici po završetku školovanja bili spremni odgovoriti zahtjevima tržišta. Važno je da učenici prepoznali strukovna zanimanja kao privlačne opcije koje će im pružiti stjecanje specifičnih strukovnih kompetencija, a kako bi takva zanimanja popularizirali, neophodna je određena reforma strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Uspostavljanja regionalnih centara kompetentnosti upravo će to imati za zadaću“, rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Uspostava infrastrukture RCK kroz VIRTUS jedan je od značajnih projekata u čijoj provedbi, kao regionalni koordinator, sudjeluje Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

„Iznimno nam je drago što smo kao suradnik od samog početka sudjelovali u kreiranju ideje o stvaranju i uspostavi Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Drago nam je što ćemo provedbom ovih aktivnosti pozitivno utjecati na kvalitetu obrazovnog sustava i sustava cjeloživotnoga učenja, te tako i na veću konkurentnost na tržištu rada.“, objasnila je voditeljica projekta Matea Rešetar ispred JUŽRA-e.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. potpisan je 19. lipnja 2020. godine između Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) te Ugostiteljsko-turističke škole iz Osijeka, i u cijelosti je financiran sredstvima EU. Vrijednost projekta VIRTUS je 24.214.510,51 kuna.

Objava_VIRTUS

Ivana Draganić//vidljivost, komunikacije i horizontalne aktivnosti//

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek//

GSM 092 350 99 39//MAIL ivana.draganic@rck-utso.hr

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr