Partnerska Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova predstavila dvojezičnu hrvatsko-mađarsku kuharicu - Ugostiteljsko turistička škola Osijek - Regionalni centar kompetentnosti
Prati nas na društvenim mrežama

Partnerska Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova predstavila dvojezičnu hrvatsko-mađarsku kuharicu

7 listopada, 2022

Još jedan projekt u kojemu je sudjelovala naša partnerska škola ugledao je svjetlo dana. Dvojezična hrvatsko-mađarska kuharica HRVATSKA KUHINJA – HORVÁT KONYHA predstavljena je u srijedu 5. listopada 2022. godine u kući Reichsmann u Đakovu. Organizatori i nositelji ovog događanja bili su Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo i Croatica nonprofit kft. iz Budimpešte, u suradnji s RCK UTŠO u okviru projekta RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Ovo luksuzno izdanje kuharice sadrži 105 recepata s ilustracijama jela. U Mađarskoj su prikupljeni recepti i prevedeni, a u đakovačkoj školi jela su gotovili učenici i nastavnici.

U ime izdavača o knjizi je govorio Ravnatelj Croatice kft., Čaba Horvath koi je opisao kako je  nastala ideja za ovu kuharicu i na koje su probleme oni nailazili pri realizaciji. Recepti su prikupljeni tijekom posljednjih desetak godina, ali nemogućnost stvarne pripreme jela, a samim time i mogućnost dobivanja ilustracija za svaki recept za njih su bili gotovo neostvarivi. U ovom dijelu razvilo se partnerstvo s SSŠ Antuna Horvata gdje su nastavnici u okviru praktičnih vježbi zajedno s učenicima pripremili 105 jela i  fotografirali ih i oni se nalaze u kuharici. Uspjeh ove suradnje time je bio zagarantiran.

Ivan Gašpić, strukovni nastavnik kuharstva i Lana Gubić Kučan, osoba za promociju i vidljivost ispred RCK UTŠO prisustvovali su ovom događaju. Naglasili su važnost ovakvih projekata, pozdravili ovakav način povezivanja struke i ljubavi prema hrvatskim jelima u svrhu unaprjeđivanja i učvršćivanja odnosa. Također, posjetitelje su upoznali sa suradnjom i partnerstvom u okviru projekta  RCK VirtuOS.

Ravnatelj Mirko Ćurić objasnio je kako je u stvari jedan slučajan razgovor u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija IV  i predstavljanja dvije kuharice koje je objavila  SSŠ Antuna Horvata doveo do toga da se rodila ideja za ovu kuharicu. Prezentirao je aktivnosti koje škola provodi u okviru partnerstva i projekta RCK VirtuOS i koliko je projekt unaprijedio i poboljšao uvjete u radu s učenicima budući da će se u sklopu projekta opremiti novi praktikumi u školi i u Trnavi i jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika kroz edukacije u zemlji i inozemstvu.

U drugom dijelu programa učenici su predstavili svečani izložbeni stol s pripremljenim jelima, a ujedno su sudjelovali i kod posluživanja jela koja su pripremljena za kušanje.

Kontaktirajte nas

Ugostiteljsko-turistička škola

Ulica Matije Gupca 61 31000 Osijek

031 211 095

031 212 980

ured@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr

Akademis Ugostiteljsko-turističke škole

Lučki prilaz 4 31000 Osijek

031 203 870

031 215 512

dom@ss-ugostiteljsko-turisticka-os.skole.hr