Partnerska Srednja strukovna škola Antuna Horvata iz Đakova predstavila dvojezičnu hrvatsko-mađarsku kuharicu
Ostale vijesti
Još jedan projekt u kojemu je sudjelovala naša partnerska škola ugledao je svjetlo dana. Dvojezična hrvatsko-mađarska kuharica HRVATSKA KUHINJA – HORVÁT KONYHA predstavljena je u srijedu 5. listopada 2022. godine u kući Reichsmann u Đakovu. Organizatori i nositelji ovog događanja bili su Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo i Croatica nonprofit kft. iz Budimpešte, u suradnji s RCK UTŠO u okviru projekta RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva.
Ovo luksuzno izdanje kuharice sadrži 105 recepata s ilustracijama jela. U Mađarskoj su prikupljeni recepti i prevedeni, a u đakovačkoj školi jela su gotovili učenici i nastavnici.
U ime izdavača o knjizi je govorio Ravnatelj Croatice kft., Čaba Horvath koi je opisao kako je nastala ideja za ovu kuharicu i na koje su probleme oni nailazili pri realizaciji. Recepti su prikupljeni tijekom posljednjih desetak godina, ali nemogućnost stvarne pripreme jela, a samim time i mogućnost dobivanja ilustracija za svaki recept za njih su bili gotovo neostvarivi. U ovom dijelu razvilo se partnerstvo s SSŠ Antuna Horvata gdje su nastavnici u okviru praktičnih vježbi zajedno s učenicima pripremili 105 jela i fotografirali ih i oni se nalaze u kuharici. Uspjeh ove suradnje time je bio zagarantiran.
Ivan Gašpić, strukovni nastavnik kuharstva i Lana Gubić Kučan, osoba za promociju i vidljivost ispred RCK UTŠO prisustvovali su ovom događaju. Naglasili su važnost ovakvih projekata, pozdravili ovakav način povezivanja struke i ljubavi prema hrvatskim jelima u svrhu unaprjeđivanja i učvršćivanja odnosa. Također, posjetitelje su upoznali sa suradnjom i partnerstvom u okviru projekta RCK VirtuOS.
Ravnatelj Mirko Ćurić objasnio je kako je u stvari jedan slučajan razgovor u sklopu manifestacije Hrvatska književna Panonija IV i predstavljanja dvije kuharice koje je objavila SSŠ Antuna Horvata doveo do toga da se rodila ideja za ovu kuharicu. Prezentirao je aktivnosti koje škola provodi u okviru partnerstva i projekta RCK VirtuOS i koliko je projekt unaprijedio i poboljšao uvjete u radu s učenicima budući da će se u sklopu projekta opremiti novi praktikumi u školi i u Trnavi i jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika kroz edukacije u zemlji i inozemstvu.
U drugom dijelu programa učenici su predstavili svečani izložbeni stol s pripremljenim jelima, a ujedno su sudjelovali i kod posluživanja jela koja su pripremljena za kušanje.